Pozornica

Dječije pozorište RS i Filološki fakultet potpisali ugovor o saradnji

Dječije pozorište RS i Filološki fakultet potpisali ugovor o saradnji
Foto: Dječije pozorište RS | Dječije pozorište RS i Filološki fakultet potpisali ugovor o saradnji

BANJALUKA - Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Dječijeg pozorišta Republike Srpske juče su u Banjaluci potpisali Biljana Babić, dekan Filološkog fakulteta, i Ljiljana Labović Marinković, direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Ovim ugovorom dvije institucije uspostavljaju saradnju motivisanu željom za očuvanjem i njegovanjem srpskog književnog jezika i jezičke kulture, što je naročito važno u edukaciji najmlađih.

"Mališani koji dolaze u Dječije pozorište RS gledajući predstave uranjaju i u duh svog jezika, koji i kroz svjetsku i zavičajnu literaturu čuju na književnom jeziku. Zato je Dječije pozorište, kako je govorio i profesor Milorad Telebak, utočište čistog i pravilnog književnog jezika, koji se nažalost sve manje njeguje u javnom prostoru i  komunikaciji", navela je Labović Marinkovićeva.

Nakon potpisivanja ugovora studenti Filološkog fakulteta prisustvovali su izvođenju predstave "Jablan" Petra Kočića, u režiji Duška Mazalice, čime je na simboličan način i ozvaničena saradnja dvaju institucija jer Petar Kočić i jeste tačka susreta teatra, književnosti i jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije