Pozornica

Dječije pozorište RS otvara jubilarne Susrete

Dječije pozorište RS otvara jubilarne Susrete
Foto: N.N. | Dječije pozorište RS otvara jubilarne Susrete

BANJALUKA, SUBOTICA - Ansamblu predstave "Medvjedić Timotej" Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) pripala je čast da otvori jubilarne 50. Susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Komad velikog poljskog reditelja Jaroslava Antonjuka tako će u nedjelju naveče na sceni Dečijeg pozorišta Subotica otvoriti ovu lutkarsku manifestaciju, koju organizuje srpski ogranak svjetskog lutkarskog udruženja UNIMA.

"Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije svake godine se organizuju u drugom gradu, kako bi svi teatri bili domaćini najznačajnijim ostvarenjima iz prethodne sezone. Saradnja, kakvu Dječije pozorište Republike Srpske već decenijama baštini s teatrima Srbije, i ovim pozivom za svečanost otvaranja Susreta potvrđuje da je banjalučki ansambl važan učesnik i gost najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji", saopšteno je ovim povodom iz DP RS. Inače, na sceni ovog pozorišta "Medvjedić Timotej" postavljen je u decembru prošle godine, a u predstavi igraju Đorđe Janković, Aleksandra Spasojević, Duško Mazalica, Saša Terzić i Aleksandar Blanić.

Predstava "Medvjedić Timotej" rađena je po tekstu čuvenog poljskog dramskog pisca, pjesnika, reditelja i lutkara  Jana Vilkovskog. Prevod potpisuje Zoran Đerić, a režiju, četvrti put u DP RS, radio je poljski reditelj, teatrolog i dramaturg, direktor lutkarskog i glumačkog pozorišta u Lomži, kao i Međunarodnog pozorišnog festivala Jaroslav Antonjuk.

"'Medvjedić Timotej' je jedna od najljepših i najdirljivijih priča za djecu, koja govori o prijateljstvu, odgovornosti, potrazi za toplinom i razumijevanjem", istakao je Antonjuk. Đorđe Janković, koji igra naslovnu ulogu u predstavi, naveo je da je njegov lik medvjedić Timotej radoznao, usamljen, da traži prijatelja i da se s njim može poistovijetiti svaki dječak. 

Scenografiju i kostime u predstavi potpisuje Przemislav Karvovski, autor muzike je Bogdan Šćepanovski, a korepetitor Janko Rodić. Koordinator projekta je glumica Aleksandra Spasojević, asistent scenografa je Berina Šuščević, a asistent kostimografa Jelena Savić. Total dizajn potpisuje Ana Vasić.

"Ovo je četvrata režija Jaroslava Antonjuka u našoj kući. 'Medvjedić Timotej' je nešto na šta smo svi ponosni, a iskustvo koje imamo s ovim režiserom, kako s ovom predstavom, tako i sa svim ranijim je od velikog značaja", povodom ove predstave kazala je Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije