Pozornica

Dječja pozorišta se sele na internet

Dječja pozorišta se sele na internet
Foto: N.N. | Dječja pozorišta se sele na internet

​BANJALUKA - Pozorišta za djecu u nekoliko zemalja našeg regiona obezbijedila su svojim najmlađima da gledaju predstave na internetu dok traju mjere za suzbijanje širenja virusa korona.

Među prvima koji su se odlučili na ovu akciju je Gradsko pozorište u Podgorici koje će emitovati dva puta nedjeljno na svom YouTube kanalu predstave sa lutkarske i dramske scene za djecu.

Tu praksu započelo je 14. marta predstavom "Pinokio" prema tekstu Jelene Mijović, u režiji Snežane Trišić. Gradsko pozorište će na svom YouTube kanalu emitovati neke od najznačajnijih naslova za djecu i mlade sa svog postojećeg repertoara.

"To je način da najmlađa publika, u danima kada zdrastvene okolnosti nalažu imperativni oprez, ne bude uskraćena za argumente civilizacijskog i kulturnog odrastanja, što je i osnovni zadatak pozorišta za djecu", saopšteno je iz Uprave ovog pozorišta.

Osim pozorišnih predstava najmlađi gledaoci će moći vidjeti i kako izraditi lutkice, što će pokazati onlajn radionica koja je trebalo da počne juče u 18 časova, a djeca je trebalo da pripreme dva papira A4, makaze, selotejp ili lijepak i bojice ili flomastere, a programe će voditi pozorišna rediteljka Frana Marija Vulić Vranković, voditeljka pozorišne djelatnosti CeKaTea.

Raspored svih narednih programa biće objavljivan na sajtu CeKaTea i na Facebooku.

I Lutkovno gledališče Ljubljana prikazaće narednih dana, dok traje zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, neke od svojih najuspješnijih predstava na internetu. Prve među njima su predstava "Vihor u glavi" za tinejdžere i njihove roditelje, te predstava za decu "Ti loviš".

Spisak predstava koje je moguće gledati na sajtu Lutkovnog gledališča i na društvenim mrežama biće narednih dana dopunjavan.

"Vjerujemo da ćemo mališanima uljepšati dan i da ćemo ih zadržati kod kuće", saopštilo je to pozorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije