Pozornica

Đorđević: "Derviš i smrt" nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Đorđević: "Derviš i smrt" nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Foto: Srna | Đorđević: "Derviš i smrt" nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Pozorišna predstava "Derviš i smrt", čija je premijera zakazana za 2. septembar na ljetnoj sceni tvrđave Kastel, biće za publiku događaj kakav još nije vidjela u Banjaluci, jer kombinacija jakih životnih poruka i niza inovativnih scenskih efekata, neće nikoga ostaviti ravnodušnim, rekao je za Srnu Vladimir Đorđević, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Đorđević je istakao da su pripreme na predstavi počele početkom godine, te da je ansambl  unaprijed znao da je riječ o značajnom komadu koji je adaptacija knjige jednog od najpoznatijih savremenih srpskih pisaca Meše Selimovića.

"Roman je sam po sebi impresivan, pa je samim tim i težak zadatak da se na scenu prenese djelo koje zadire u neistražene hodnike ljudske duše, te da se napisane poruke pretoče u izgovorene riječi", rekao je Đorđević.

On smatra da je reditelj Dejan Projkovski uspio u tome u svakom pogledu, te da će publika biti pod utiskom i emotivno i vizuelno.

Đorđević je naveo da glavnu ulogu derviša Ahmeda Nurudina igra Zlatan Vidović, koji je taj zahtjevan i težak zadatak iznio na izvanredan i profesionalan način.

"Ova uloga je veliki izazov, jer glumac je sve vrijeme na sceni, on je u epicentru drame i za razliku od drugih glumaca, nema pauzu ni da popije čašu vode. Koliki je to teret govori i podatak da predstava traje skoro tri časa, u dva dijela sa desetominutnom pauzom", rekao je Đorđević.

On je dodao da su glumci, nažalost, morali da prekinu rad na predstavi 10 dana prije zakazane premijere, zbog vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona.

"To sve nas je veoma pogodilo, te smo jedva čekali da se situacija koliko-toliko smiri i da, uz sve mjere predostrožnosti, nastavimo sa radom na ovoj, ali i drugim predstavama, koje su za svakog glumca životna energija koja ih održava u životu", rekao je Đorđević.

On je dodao da će izvođenje ove predstave na tvrđavi Kastel biti dobar pokazatelj da se i ubuduće predstave organizuju na toj sceni, koja sve ima tehničke uslove potrebne da to bude uspješno realizovano.

Foto: Srna

Đorđević je izrazio zadovoljstvo i što će sljedeće sedmice, poslije tri mjeseca pauze, publika imati priliku da ponovo vidi glumce na sceni, jer je planirano da na krovu zgrade Narodnog pozorišta bude izvedeno pet predstava sa dosadašnjeg repertoara.

"Jasno nam je da je situacija sa virusom korona neizvjesna, te da se ljudi i plaše i ne znaju šta da očekuju, ali je vidljivo i da je publika poželjela pozorište, jer vlada veliko interesovanje za ove predstave, koje ćemo u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova odigrati na velikoj sceni pozorišta", naveo je Đorđević.

On je napomenuo da će prilikom izvođenja predstava biti ispoštovane sve mjere predostrožnosti sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona, kako bi se zaštitila publika, ali i glumci.

U ponedjeljak, 6. jula, publika će moći da gleda predstavu "Istina ne boli", 7. jula, "Izgubljeni u Bruklinu", 8. jula, "Sinovi umiru prvi", 9. jula, "Ožalošćena porodica", a 10. jula, "Odumiranje međeda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije