Pozornica

Dobojlija u "Kolu" najviše uživa u "Čobanskom nadigravanju"

Dobojlija u "Kolu" najviše uživa u "Čobanskom nadigravanju"
Foto: Ustupljena fotografija | Dobojlija u "Kolu" najviše uživa u "Čobanskom nadigravanju"

DOBOJ - Ljubav prema igri i pjesmi, te ambicija da jednog dana od amatera postane profesionalac odveli su Dragana Aladžića (28) iz Doboja na audiciju Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" u Beograd, u kojem je već šest godina ravnopravan član.

Njegov put, priznaje, nije bio lak.

"Zahvaljujući ljubavi prema onome što radiš, tj. narodnoj igri, folkloru uopšteno, uz naporan rad i naravno polaganje audicije, koja nije bila nimalo laka, danas sam tu gdje jesam", priča Dragan kojeg Dobojlije pamte kao člana Kulturno-umjetničkog društva Doboj, u kojem je započeo svoju karijeru.

"Ja sam svakako još u amaterizmu. Kada kažem amaterizmu, to kažem u najljepšem smislu te riječi. Uvijek sam imao afinitete da u jednom periodu života dosegnem taj nivo i da budem profesionalni igrač u Ansamblu 'Kolo'. To sam, Bogu hvala, i uspio 2017. polaganjem audicije", kazao je Aladžić, koji je u srijedu veče nastupio pred svojim sugrađanima na koncertu "Kola", koji je održan u okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj".

Kako izgleda radni dan profesionalnog igrača, mladi Dobojlija objašnjava:

"Mi radimo četiri sata svakog radnog dana u sali i četiri sata imam predviđeno za individualni rad, dakle od raspjevavanja u jutarnjim časovima, poslije toga ide priprema tijela, da li to bilo kroz baletski klas, da li kroz sportsku pripremu tijela ili igračke elemente, poslije toga prolazak repertoara ansambla i poslije toga pjevanje", priča Dragan, koji je iz drugog puta položio zahtjevnu audiciju.

Na naše pitanje koje koreografije najviše voli da igra, kaže da je to "Vranjanska svita".

"A od niskog programa, jer nam je program podijeljen na visoki i niski, volim 'Čobansko trojno nadigravanje'. To je jedna baš onako temperamentna igra i nešto me svaki put posebno pogađa", priznao je Dragan.

Da postati član "Kola" nije nimalo jednostavno, potvrđuju i u ovoj ustanovi.

"Ansambl 'Kolo' ima svoje redovne audicije na godišnjem nivou, ima volonterski staž, nakon toga se prolazi jedna, da kažem, složena trijaža kadrova i retki zaista dobiju priliku da budu profesionalno angažovani, zaposleni u Ansamblu 'Kolo'. S tim u vezi možete biti ponosni na vašeg sugrađanina Aladžića i hoću da kažem da upravo cilj naše regionalne turneje jeste da proširimo popularnost našeg ansambla u regionu i da ga mladi ljudi prepoznaju kao jednu uzornu ustanovu gde mogu negovati svoj odnos ka tradiciji, ka srpskom nacionalnom identitetu", izjavio je Zdravko Ranisavljević, direktor "Kola".

Ovaj ansambl je jedan od rijetkih koji osim igračkog ima i pjevački repertoar, pa njihovi članovi igraju i pjevaju na sceni.

"Vokalni pedagog određuje koji je glas, zatim proveravamo sluh i puštamo kandidata da po izboru otpeva jednu pesmu, zatim ocenjujemo to sve i na kraju u okviru igre i pesme određujemo koji kandidati su prošli, koji nisu. Nije standard da svako ko ima talenta za igru ima i talenta za pesmu, kao i obrnuto, ali su retke prilike da dođe igrač da perfektno igra, a da nema nimalo sluha. Uglavnom svi koji nam dođu imaju talenta i za jedno i za drugo jer nekako ne ide igra bez pesme i pesma bez igre", kazala je Ivona Vulović, vokalni pedagog i dirigent u "Kolu".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije