Pozornica

"Dučić" od petka na sceni NP RS

"Dučić" od petka na sceni NP RS
Foto: N.N. | "Dučić" od petka na sceni NP RS

BANJALUKA - Premijera predstave "Dučić", autora Spasoja Ž. Milovanovića, a u režiji Juga Radivojevića, biće izvedena u petak, 31. januara, na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS (NP RS) s početkom u 20 časova.

Riječ je o praizvedbi komada koji donosi javnosti manje poznatu činjenicu da je Jovan Dučić bio poslanik Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije u Rimu. Dučić je imao kontakte s Musolinijem i drugim stranim državnicima. U pitanju je svojevrsni političko-istorijski komad zahtjevan za glumce.

"Pošto se bavimo umetnošću i nekom vrstom fikcije, ona je takođe prisutna, ne treba se očekivati jedna bukvalna faktografija, ali u svakom slučaju je komad 'Dučić' duboko ukorenjen u istorijske okolnosti, uz naravno određenu umetničku slobodu koju mi kao autori moramo da imamo", naveo je reditelj Jug Radivojević.

Autor teksta Spasoje Ž. Milovanović naveo je da "Dučić", pozorišno-istorijski dnevnik, drama o životu i radu Jovana Dučića (1874-1943), pokušava da sagleda život i djelo jednog od najznačajnijih pjesnika, mislilaca i diplomata Srbije i Jugoslavije u turbulentnim vremenima oslobađanja južnoslovenskih naroda od Otomanske i Austrougarske monarhije, stvaranja i razaranja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, te potpunog razočaranja u ideju jugoslovenstva.

Buran društveni život isprepleten je s isto tako burnim privatnim životom Jovana Dučića. Velike ljubavi Magdalena - Maga Živanović i Jovanka Dvorniković te afera s Antoanetom Vogel u Ženevi, zbog koje je ostao bez diplomatske službe, i princezom Di Sulmone u Rimu, svaka za sebe nosi potencijal izuzetne dramske intrige.

"Naša namera je da preplitanjem javnog i privatnog života Jovana Dučića prepoznamo one teme koje su odredile ne samo istorijski period u kojem je živeo i stvarao, već su odredile i istorijski trenutak kojem se drama obraća ovde i sada", naveo je Milovanović. 

Ulogu Jovana Dučića utjelovio je Zlatan Vidović, a u predstavi, između ostalih, igraju još i Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Dragoslav Medojević, Velimir Blanić, Željko Stjepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije