Pozornica

Dvanaest predstava iz osam zemalja u Dječijem pozorištu RS

Dvanaest predstava iz osam zemalja u Dječijem pozorištu RS
Foto: N.N. | Dvanaest predstava iz osam zemalja u Dječijem pozorištu RS

BANJALUKA - Dvanaest predstava iz osam zemalja Evrope čini selekciju 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banjaluka 2020, koji će biti održan od 4. do 8. oktobra tekuće godine u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DPRS).

Kako javljaju iz ove kuće, nakon javnog poziva i prijava koje su od 1. februara do 31. maja stizale na adresu DPRS, uspješno je okončana selekcija festivala.

"Iako je pandemija virusa korona zatvorila svjetska pozorišta i onemogućila produkciju svih teatara, želja da svojim ostvarenjima učestvuju na banjalučkom festivalu ujedno je bila i nada da će se do oktobra steći uslovi i mogućnost da odabrani ansambli doputuju u Republiku Srpsku", saopšteno je iz DPRS.

Po izboru ovogodišnjeg selektora Slobodana Perišića, repertoar festivala čine predstave: "Na vukovom tragu" Pozorište mladih Novi Sad, Srbija, "Uspavana ljepotica" Drak teatar Hradec Kralove, Češka Republika, "Na tragu" Gradsko kazalište "Zorin dom" Karlovac, Hrvatska, "Ostržek" Lutkovno gledališće Maribor, Slovenija, "Divlji labudovi" Pozorište lutaka Niš, Srbija. Mališani će imati priliku da gledaju i komade "Celeste" Luz, Micro v Punto, Španija, "Tobija" Pozorište mladih Sarajevo, Bosna i Hercegovina, "Flekavac" Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska, "O nježnosti" Pozorište lutaka Mostar, BiH, "Guliver" Malo pozorište "Duško Radović" Beograd, Srbija, "Snježana i sedam patuljaka" Kuklen teatar Jambol, Bugarska i "Avanture medvjedića" Teater Lalka Varšava, Poljska.

"Odlučni da sačuvamo tradiciju najvažnijeg pozorišnog festivala za djecu, koji već godinama važi za jedan od najprestižnijih evropskih susreta teatra, učinićemo sve da pripreme za festival teku planiranom dinamikom i da i ovogodišnji oktobar bude u znaku umjetnosti za najmlađe. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture, grad Banjaluka i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije", saopštavaju iz DPRS.

Cilj festivala, stoji dalje u saopštenju, jeste unapređenje razvoja lutkarstva i dramske umjetnosti za djecu i mlade, promocija multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga i omogućavanje uvezivanja sa međunarodnim institucijama/organizacijama kulture, i u javnom i u privatnom sektoru.

"Cilj festivala je i snažno promovisanje lutkarstva, kao najzahtjevnijeg, najatraktivnijeg i najvažnijeg formata pozorišnog izraza za djecu", jasni su iz Dječijeg pozorišta RS, iz kojeg podsjećaju da je festival takmičarskog karaktera te da predstave svake godine ocjenjuje međunarodni žiri sastavljen od najeminentnijih lutkarskih teatrologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije