Pozornica

Dvije nagrade za "Ujka Vanju" na Festivali pozorišta Vojvodine

Dvije nagrade za "Ujka Vanju" na Festivali pozorišta Vojvodine
Foto: Ilustracija/Arhiva | Dvije nagrade za "Ujka Vanju" na Festivali pozorišta Vojvodine
Tanjug

Predstava "Ujka Vanja" u režiji Andreja Nosova koja je nastala u produkciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, nagrađena je dvjema nagradama na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, saopštili su iz Hartefakta.

Autorskom timu predstave dodijeljena je specijalna nagrada za novo čitanje Čehova, a kompozitor Draško Adžić, dobio je nagradu za najbolju muziku u predstavi.

Žiri u sastavu Vida Ognjenović (dramaturškinja), Miodrag Tabački (scenograf) i profesor Predrag Momčilović odlučili su da predstavi "Ujka Vanja dodijele čak dva značajna priznanja izdvojivi autentičnost njenog koncepta i muzike.

"Kada radim i stvaram muziku za predstavu ulazim u jedan novi svet koji je proizašao najpre iz autorskog koncepta reditelja i ako je on precizan i jasan, svaki segment predstave postaje deo svih nas. O nagradama nikada ne razmišljam, ali neke su posebne, pogotovo kada je ceo autorski tim nagrađen za novo i autentično čitanje nekog komada, što je posebno važno kada pred sobom imate nove postavke klasičnih dela, kakav je i naš "'Ujka Vanja'", izjavio je kompozitor Draško Adžić povodom nagrada na festivalu.

Na radost publike, predstava se nakon jednogodišnje pauze, vratila na veliku scenu Narodnog pozorišta "Sterija", iz Vršca, gdje je publika imala priliku da je pogleda dva puta, u okviru redovnog repertoara kao i u okviru takmičarskog programa Festivala.

Odlična glumačka podjela u sastavu Nemanja Oliverić (Ujka Vanja), Branko Cvejić (Serebrajakov), Katarina Marković (Jelena Andrejevna), Mina Obradović (Sonja), Stefan Bundalo (Astrov), Monika Boldovina Bugle (Marina), Dojna Andrejević Petrović (Marija Vasiljevna) i Jovan Jelisavčić (Teljegin), doprinijela je da se čitanje Čehovljevog teksta pred festivalskom publikom izvede u jednom novom i drugačijem svjetlu što je žiri prepoznao kroz priznanja.

Pored kompozitora Draška Adžića, dio autorskog tima bili su i Mina Ćirić, zadužena za dramatizaciju komada, kao i scenografkinja/kostimografkinja Selena Orb.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije