Pozornica

Egon Savin: Rad u pozorištu je stil života, a ne zanat

Egon Savin: Rad u pozorištu je stil života, a ne zanat
Egon Savin: Rad u pozorištu je stil života, a ne zanat

KRAGUJEVAC, BANJALUKA - Deseti jubilarni "JoakimInterFest" završen je u srijedu veče u Kragujevcu, a predstava "Mrešćenje šarana" u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) Egonu Savinu donijela je priznanje za najbolju režiju.

"Veliko je zadovoljstvo bilo raditi s ansamblom NP RS, to je sjajan ansambl. Ja sam s ogromnim samopregorom svih učesnika u predstavi eto uspeo da napravim predstavu o kojoj se dosta pričalo i posle gostovanja u Beogradskom dramskom pozorištu, a vidim da je ostavila sjajan utisak i na banjalučku publiku. Nadam se dugom i uspešnom igranju 'Mrešćenja šarana' kako pred matičnom publikom, tako i na budućim festivalima kao što je bio slučaj i sa izvođenjem na 'JoakimFestu' u Kragujevcu", rekao je povodom nagrade za "Nezavisne" proslavljeni reditelj Egon Savin, koji je i ovom prilikom skrenuo na vrijednost i potencijalnu vrijednost glumačke ekipe NP RS.

"Mislim da je to jedan od najboljih ansambala", dodao je on, "koje mi uopšte imamo u našoj regiji i govornom području."

Kao razloge za to Savin je naveo izvanredne potencijale u svim generacijama glumaca u NP RS, od podmlatka do veterana, te uspjeh predstave vidi kao plod odlične saradnje s njima.

"Što se tiče mog rada, ja sam celi život posvetio pozorištu i uvek govorim studentima režije da je zapravo rad u pozorištu stil života, a ne zanat. To je život sam i to je ogroman broj proba sa izvesnom dozom strasti, ljubavi prema literaturi, a naročito prema ansamblu, prema glumcima, prema ljudima s kojima radite. Naravno, nije potrebno imati samo dovoljno emocije i strasti, potrebno je imati i smisla i talenta", kaže Savin, koji dodaje da je i pisac "Mrešćenja šarana" Aleksandar Popović jedan od najboljih, ako ne i najbolji srpski dramski pisac druge polovine 20. vijeka.

"On je univerzalno protumačio politiku kao mentalitetski fenomen i sve je kod njega tako univerzalno, ali i toliko specifično kada je u pitanju srpski mentalitet i mentalitet srpskog malog čoveka koji se po svaku cenu bori za bilo kakav opstanak na vetrometini balkanskog tla punog ratova, revolucija, raznih bratoubilačkih odnosa. Delikatne političke teme dodiruje Aleksandar Popović, ali sve kroz prizmu malog običnog čoveka prema kome gaji istinsku emociju", ispričao je Savin.

Po izboru selektora Željka Jovanovića, za osam dana koliko je trajao festival u Kragujevcu u takmičarskom programu pored "Mrešćenja šarana" učestvovalo je još šest predstava. O nagrađenima odlučivao je žiri u sastavu: predsjednica Dragana Varagić, glumica i rediteljka iz Beograda, i članovi Pjer Valter Polić, reditelj iz Njemačke, i Trajče Kacarov, dramaturg iz Makedonije. Za najbolju predstavu festivala gorenavedeni su jednoglasno proglasili "Kainov ožiljak" Šabačkog pozorišta, po tekstu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Juga Radivojevića. Ova predstava osvojila je i nagradu publike, a nagradu za najbolju glumicu dobila je Hana Selimović za ulogu Jule u predstavi "Palilulski roman" Beogradskog dramskog pozorišta. Nagrada za najboljeg glumca pripala je Slavenu Španoviću za ulogu Bilija u predstavi "Plemena" zagrebačkog Planet art i Exit teatra. Nagradu za vizuelnost dobila je predstava Knjaževsko-srpskog teatra "Princip Superstar (Mesečari)". Specijalnu nagradu za novi pristup provokativnog tumačenja našeg vremena dobila je predstava "Život stoji, život ide dalje" Bitef teatra. Ovogodišnji "JoakimInterFest", koji se odvijao pod sloganom "Vreme tišine", završio se u čast nagrađenih predstavom "Pidžama za šestoro", koju izvode glumci Kraljevačkog pozorišta i Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Početak 86. sezone u NP RS

Premijerom predstave "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima" njemačkog pisca Petera Handkea, u režiji Mladena Materića, koja će se na velikoj sceni održati u nedjelju, 18. oktobra, s početkom u 20 časova, NP RS najavilo je početak nove, 86. sezone. Tom prilikom će biti dodijeljene i godišnje nagrade za umjetnička dostignuća u prethodnoj pozorišnoj sezoni.

"Peter Handke je 'Časove u kojima ništa nismo znali jedni o drugima' pisao za svoju kćerku, u mjesecima koji su prethodili njenom rođenju da bi joj pokazao kakav je ovaj svijet na koji će doći", piše u sinopsisu predstave za koju je Materić uloge dodijelio Miljki Brđanin, Zlatanu Vidoviću, Vladimiru Đorđeviću, Bošku Đurđeviću, Slađani Zrnić, Nataša Ivančević, Anji Ilić, Vedrani Mačković, Nataši Perić, Slobodanu Perišiću, Ivanu Perkoviću, Marini Pijetlović, Roku Radiši, Ljubiši Savanoviću, Aleksandru Stojkoviću, Borisu Šaviji, Snježani Štikić i Željku Stjepanoviću, dok ulogu dječaka igra Andrija Purković. Predstava se igra isključivo pokretima, a Handkeov tekst dramatizovao je Slavko Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije