Pozornica

Pratite nas na Google news

Emiru Hadžihafizbegoviću specijalno priznanje u Nišu

Emiru Hadžihafizbegoviću specijalno priznanje u Nišu
Foto: Anadolija | Emiru Hadžihafizbegoviću specijalno priznanje u Nišu
Anadolija

SARAJEVO - Na 53. filmskom festivalu u Nišu, Emir Hadžihafizbegović dobio je specijalno priznanje žirija za ostvarenu ulogu u filmu “Žaba“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Bojana Maljević (glumica), Ana Sofrenović (glumica) i Tihomir Stanić (glumac).

Niški festival jedan je od najprestižnijih u regiji. Projekcije se dešavaju na niškoj tvrđavi koja prima blizu 3.000 posjetilaca, a projekcija filma “Žaba“ bila je potpuno puna.

"Ova nagrada posebno mi je draga, jer je niški festival možda i jedini festival u regiji koji nagrade dodjeljuje isključivo za glumačka ostvarenja. Ta nagrada uvijek dolazi u sinergiji žirija i niške publike, i kada sam nakon projekcije filma 'Žaba', zajedno sa Mirsadom Tukom i Vlastom Vlaisavljevićem, glumcima koji zajedno sa mnom igraju u filmu izašao na poklon, gdje smo sva trojica doživjeli ovacije publike, očekivao sam da je nagrada moguća. Nakon filmskih festivala u Mostaru, Firenci i New Yorku, stigla mi je, evo, i četvrta nagrada za ulogu Zeke u filmu 'Žaba', i svaki put je dijelim sa Aleksandrom Seksanom, Tukom, Moamerom Kasumovićem i Elmirom Jukićem. 'Žaba' je i u teatru, nakon deset godina igranja, i na filmu, zajednički uspjeh, i nikada ne bi bilo ni jedne nagrade da nije bilo takve posvećenosti svih nas tom velikom tekstu Dubravka Mihanovića", kazao je Hadžihafizbegović.

Bh. glumac se zahvalio žiriju i niškoj publici koji su prepoznali snažnu filmsku i antiratnu poruku koja je kroz film "Žaba" poslana u svijet.

"Također, mi je drago da mi je u toku festivala od strane muzičara i orkestra  'Crne mambe', koji je godinama pratio velikog umjetnika Šabana Bajramovića, i njihovog producenta Radiše Sarića, uručeno priznanje Zlatni pečat grada Niša. Priznanje je uručeno kao zahvala za organiziranje proslave 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića koju smo 2016. godine napravili u Kamernom teatru 55. Tada smo napravili izložbu fotografija Šabana Bajramovića, emitirali dokumentarni film o njemu, napravili okrugli stol sa ozbiljnim etno muzikolozima iz regije, i sve završili maestralnim koncertom orkestra 'Crne mambe'. Još jednom im hvala u moje ime, i u ime Kamernog teatra 55", zaključio je Hadžihafizbegović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije