Pozornica

"Evropska noć teatra" obilježena širom BiH

"Evropska noć teatra" obilježena širom BiH
Foto: N.N. | "Evropska noć teatra" obilježena širom BiH

"Evropska noć teatra" u subotu uveče napunila je sale brojnih pozorišnih kuća širom naše zemlje.

Tim povodom, ansambl Narodnog pozorište Republike Srpske izveo je predstavu "Otac i sin (Dečja posla)", autora Nebojše Romčevića.

U obilježavanju "Noći teatra" učestvovao je i banjalučki "Nevid teatar" sa dva programa - art poezija 6: "Bukovski - 33 u komadu", a održana je i noć džeza s Albertom Savićem.

"Noć teatra" okupila je više od 24 učesnika iz 13 gradova s ukupno 34 programska sadržaja. Zanimljivo je bilo u Laktašima, Prijedoru, Brčkom, Tuzli, Sarajevu, Srebreniku, Travniku, Kaknju, Zenici, Mostaru i Konjicu.

U Prijedoru je premijerno izvedena predstava "Laža i paralaža" urađena po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Ðurđe Tešić iz Beograda.

Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor, nakon izvođenja predstave istakao je da je ovo bila četvrta premijera u 65. sezoni, kojom se ovo pozorište uključilo u akciju evropskih pozorišta.

"Po reakcijama publike, nadam se da smo napravili jednu dobru predstavu koja će imati dug život i biti dugo gledana", izjavio je Baroš.

Režiser Ðurđa Tešić izjavila je da je zadovoljna urađenim poslom s prijedorskim ansamblom s kojim prvi put saraduje.

"Veoma sam zadovoljna jer je ipak ovo klasična komedija koja nema verbalni humor i u njoj nisu smešne replike, već je sve samo na glumačkoj igri, mašti i zanatskom umeću i nikada niste sigurni da će publika da prepozna taj žanr, što se ovde, ipak, dogodilo", rekla je Tešićeva nakon premijere, dodajući da se nada da će nastaviti saradnju s ovom pozorišnom kućom.

"Noć teatra" obilježena je i u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) u Zenici.

"Imali smo zaista raznovrstan sadržaj. Otvorili smo 'Noć teatra' već u 11 časova radionicom, a izvedena je i predstava 'Smisao života i smrti Ćamila Sijarića', koja će premijerno izvođenje imati 29. novembra. Imali smo i izvođenje predstave za djecu 'Eko zeko', a upriličen je i omaž Salki Avdiću. Omaž je rađen s Općom bibliotekom Zenica", istakla je Merima Handanović u ime Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije