Pozornica

Festival "Ljubica" u Gradišci: Sedmica pozorišne magije

Festival "Ljubica" u Gradišci: Sedmica pozorišne magije
Foto: Milan Pilipović | Festival "Ljubica" u Gradišci: Sedmica pozorišne magije

GRADIŠKA - Zlatan Vidović, glumac i direktor Gradskog pozorišta Gradiška, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da ovogodišnji Festival profesionalnih pozorišta Republike Srpske, koji počinje u ponedjeljak, 25. maja, u Gradišci, ima veoma dobar i raznovrstan program. Pozorišne predstave u takmičarskom i revijalnom programu biće u fokusu publike.

"Posebno vrijednim smatram učešće studenata glume s Akademije umjetnosti u Banjaluci. Time dajemo šansu mladima da što bolje upoznaju ovu vrstu umjetnosti i postanu snažan oslonac glumačke budućnosti", kazao je Vidović. Ukupno gledano, festival "Ljubica" promoviše Republiku Srpsku, njena dostignuća u kulturi, umjetnosti, pozorištu, filmu i umjetnosti.

Na Festivalu pozorišta Republike Srpske "Ljubica" od 20. do 25. maja u Gradišci nastupiće Narodno pozorište Republike Srpske, Gradsko pozorište "Jazavac", Gradsko pozorište Gradiška, Pozorište "Semberija" iz Bijeljine i Pozorište Prijedor.

Završno veče i dodjela nagrada su u subotu, 25. maja, kada će biti izvedena predstava "Dječije povrede" u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Vuk Kostić. 

Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, kaže da je, pored ostalog, festival u Gradišci poseban zato što nosi ime i njeguje stvaralački opus Ljubice Lazić Stefanović, prve bh. profesionalne glumice.

Ljubica je rođena u Gradišci i zato je sasvim primjereno da se festival sa njenim imenom održava upravo ovdje.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo je Gradišku kao sredinu sa izuzetnim potencijalom u pozorišnoj umjetnosti. Karakteristično je da će publika u Gradišci imati priliku da prati bogat prateći program, što ovom festivalu daje na značaju", smatra Tanja Đaković. Selektor festivala Željko Erkić ukazao je na festivalske predstave koje, svaka na poseban način, ukazuje na bogat i širok spektar društvenog interesovanja pozorišta iz Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i Gradiške.

Bojan Vujinović, gradski menadžer i jedan od inicijatora ovog festivala, kazao je da su se opredijelili za profesionalna pozorišta u Republici Srpskoj zato što ove predstave zadovoljavaju najviše umjetničke standarde.

"Raduje nas što će ovaj festival oplemeniti naš grad i vratiti nas u doba slave, kada je na sceni igrala naša bivša sugrađanka Ljubica Lazić Stefanović. Na ovogodišnjem festivalu počećemo snimati dokumentarni film o ovoj glumici, a naredne godine, osim projekcije, promovisaćemo knjigu o Ljubici Lazić Stefanović", rekao je Vujinović. On je kazao da je interesovanje za ovogodišnji festival veliko i da je prodaja karata pri kraju.

Grad prepoznatljiv po festivalu

Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra, ustanove u kojoj se festival održava, kazao je da se Gradiška sve više prepoznaje po festivalu "Ljubica", gdje se iskazuje veliki potencijal u kulturi i uspješna saradnja među umjetnicima, glumcima, muzičarima, slikarima, pjesnicima i drugim akterima kulturnih dešavanja u gradu na Savi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije