Pozornica

Festival festivala: Drama ličnih konflikata u prepunoj sali

Festival festivala: Drama ličnih konflikata u prepunoj sali
Foto: N.N. | Festival festivala: Drama ličnih konflikata u prepunoj sali

TREBINJE - Pretposljednje večeri takmičarskog programa Festivala festivala u Trebinju, na sceni Kulturnog centra izvedena je predstava grada domaćina – "Art" u izvođenju Gradskog pozorišta Trebinje.

Komad francuske spisateljice Jasmine Reze režirao je Željko Milošević, a izveli su ga trebinjski glumci Zoran Jakšić, Darko Kurtović i Vladimir Samardžić.

Riječ je o tri najbolja prijatelja čija rasprava o jednoj apstraktnoj slici prerasta u dramu ličnih konflikta, u kojoj isplivava sve ono što ih dijeli u životnim pogledima, a što je bivalo prećutano.

Vrlo obiman dramski tekst je iziskivao veliki trud sva tri trebinjska glumca čija je izvedba propraćena burnim aplauzima u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra, a među njima trojicom za protagonistu večeri je ipak odabran glumac Darko Kurtović za ulogu Marka.

"Sva trojica smo podjednako iznijeli ovaj projekat, tako da je nagradu mogao osvojiti bilo koji od nas trojice", kazao je Kurtović, dodavši da ostaje žal što nisu imali više vremena za probe i uigravanje, jer je sve rađeno u kratkom vremenu.

Prethodno je, u okviru pratećeg programa festivala, u Kulturnom centru održana tribina "Kulturno-umjetnički amaterizam Balkana - Izazovi i perspektive amaterskih pozorišta", na kojoj je o amaterizmu u kulturi regiona govorila Maša Vukanović, kustor Republičkog zavoda za kulturni razvitak Srbije.

Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala festivala završava se večeras predstavom "Pomarandžina kora" Trsteničkog pozorišta, koju je po tekstu Maje Pelević režirala Branislava Stefanović.

Ostvarenje iz Trstenika osvojilo je drugo mjesto na ovogodišnjem 62. Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.

Ove godine, za razliku od dosadašnje festivalske prakse, roglašenje najboljih i dodjela nagrada neće biti isto veče po završetku takmičarskog programa, već sutradan, u petak, 30. jula, kada će biti izvedena i profesionalna predstava van konkurencije "Jedini put", u produkciji SKK "Serbika" Gnjilane i Doma kulture Gračanica….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije