Pozornica

Festival monodrame mladog glumca u sklopu Teatar festa

Festival monodrame mladog glumca u sklopu Teatar festa
Foto: N.N. | Festival monodrame mladog glumca u sklopu Teatar festa

BANJALUKA - Međunarodni festival monodrame mladog glumca, pod sloganom "Najbolje tek dolazi", od 3. do 8. juna tekuće godine, biće održan treći put u okviru pratećeg programa Teatar festa na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS).

Ljiljana Čekić, glumica i selektorka festivala, saopštila je da će se za nagrade takmičiti ukupno šest monodrama, odnosno mladih glumaca.

U pitanju su "Pometnja pitomca Terlesa Roberta Muzila", u dramatizaciji Vaska Raičevića i režiji Zorana Rakočevića, monodrama koju ispred ATAK-a Podgorica igra Marko Todorović, potom monodrama "Nisam bila ovde" Nede Gojković, u režiji Mine Ćirić, koju ispred Fakulteta dramskih umetnosti Beograd igra Tatjana Dimitrijević, "Ja, Isidora", autorski projekat Kristine Šikanić ispred Akademije umjetnosti Banjaluka, "Robijaš" Ahmeta Muratbegovića, čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Munib Milinkić iz Zenice, a igra Adem Smailhodžić, "Pesnik za pesnika" Momčila Nastasijevića, monodrama "NASTeatara" u izvedbi Ivana Perkovića, i na kraju "Ima neka tajna veza" Duška Trifunovića i Ivana Dimića, u izvedbi Milana Dimića ispred Akademije umjetnosti Banjaluka.

"Prije dvije godine kao prilika da se mladi i još nedovoljno afirmisani glumci predstave pozorišnoj publici u okviru pratećeg programa Teatar festa 'Petar Kočić' pokrenut je festival, koji od 2019. godine nosi naziv Međunarodni festival monodrame mladog glumca, mada mu je internacionalni karakter imanentan od samog osnivanja. Iako samo segment pratećeg programa Teatar festa 'Petar Kočić', Festival monodrame mladog glumca po svom kvalitetu i značaju ne zaostaje za 'velikim festivalom', već odvažno, sa puno energije i posvećenosti, raste i razvija se ne sluteći dokle bi mogao da dođe, jer kako reče Nikolaj Gogolj: 'Mladost je srećna, jer za nju postoji budućnost'", saopštila je Ljiljana Čekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije