Pozornica

Festival pod motom "Biti uprkos svemu"

Festival pod motom "Biti uprkos svemu"
Festival pod motom "Biti uprkos svemu"

TUZLA - Ovogodišnji 13. "Dani akademskog teatra - TKT fest" u Tuzli održavaju se pod motom "Biti uprkos svemu", a od 27. marta, pored najnovijih teatarskih ostvarenja, publici će ponuditi i bogat prateći program kroz izložbe, promocije monografija i obilježavanje značajnih godišnjica velikana dramskog izraza.

Na ovogodišnjem festivalu biće izvedeno devet predstava za devet dana, a Tuzla će ugostiti preko 100 teatarskih umjetnika iz Virovitice, Zrenjanina, Beograda, Beča, Banjaluke, Novog Sada, Mostara i Zenice.

Vlado Kerošević, umjetnički voditelj "TKT festa", najavio je da festival ove godine počinje na Svjetski dan teatra, kao i da će i ove godine biti pročitana poruka povodom tog važnog datuma.

"Slijedi premijera predstave 'Gilgameš', sumersko-perzijskog epa, u koprodukciji Tetar kabarea Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla. Za vrijeme festivala publika će imati priliku dati svoj sud o predstavama ocjenama od jedan do pet i na taj način odrediti pobjednika festivala", istakao je Kerošević.

Za nagrade "TKT festa", između ostalih, boriće se i komedija "Ajmo na fuka", autorski projekat Dragana Komadine u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, te "Pukotina" u režiji Lejle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Kerošević je otkrio da će tokom festivala biti predstavljena monografija povodom 65 godina rada zeničkog pozorišta, ali i monografija o glumcu Ademu Ćejvanu, autora Slavka Podgorelca. Na festivalskom repertoaru do 4. aprila biće i predstave: "Slobodne žene balkanske", "Agnus dei", "Život je čudo", "Razred", "Pukotina".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije