Pozornica

Festival pozorišta za djecu: Ljepota ljudske duše iznad užasa i haosa

Festival pozorišta za djecu: Ljepota ljudske duše iznad užasa i haosa
Foto: Dječije pozorište RS | Festival pozorišta za djecu: Ljepota ljudske duše iznad užasa i haosa

BANJALUKA - Komad "Leptir" Pozorišta "Brodjačaja sobačka" iz Sankt Peterburga u Rusiji oduševio je danas mališane koji su došli da pogledaju priču koja je nastala kao znak sjećanja na Tonina Gveru, italijanskog pisca, scenaristu i umjetnika, a koja je izvedena u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za djecu.

Predstava je posvećena njegovoj supruzi Lori Gveri, a govori o ratu kroz stvarno iskustvo Tonina Gvere, stavljajući fokus na snagu i ljepotu ljudske duše koja se može uzdići iznad užasa i haosa spoljašnjeg svijeta.

Ova predstava bila je drugačija i po tome što je u njoj minimalno teksta, a jezik predstave predstavljaju slike, geste i ritmove koji gledaoce odvode u sopstvenu maštu, gdje se oblikuje konačno sjećanje.

U okviru festivala je u četvrtak veče izvedena predstava "Teatru s ljubavlju" Dječjeg pozorišta iz Subotice. Djeca su mogla da se uvjere da je ovaj komad odraz ljubavi prema pozorištu lutaka. Autor i režiser Bonjo Lungov izrazio je zahvalnost glumcima i njihovoj posvećenosti sceni i pozorištu. Nalik na kaleidoskop, različite vrste lutaka oživljene su kroz muziku, ples i vještu animaciju glumaca.

U četvrtak je takođe promovisana i knjiga nagrađivanog autora za djecu Jove Čulića "Junak u tregerima", za koju je on naveo da je nastala od jedne jedine pjesme koja je imala pet strofa i koja je napisana prije desetak godina.

Dobitnici nagrada ovogodišnjeg festivala biće saopšteni ove subote (16. oktobra) u 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije