Pozornica

Festival pozorišta za djecu uživo i online

Festival pozorišta za djecu uživo i online
Foto: N.N. | Festival pozorišta za djecu uživo i online

BANJALUKA - Dječije pozorište Republike Srpske od 6. do 12. oktobra ogranizuje 19. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za djecu "Banjaluka 2020".

Ovaj inače jedan od najprestižnijih međunarodnih festivala pozorišta za djecu na Balkanu predstaviće banjalučkoj publici najsavremenija lutkarska ostvarenja iz Španije, Češke, Bugarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

Epidemija virusa korona i vanredne okolnosti u kojima funkcioniše cijeli svijet zaustavili su mnoge vrhunske događaje iz svijeta umjetnosti, ali su ovi problemi sa druge strane proizveli i nove linije komunikacije i zajedništva, te su umjetnici solidarni u uzajamnoj podršci.

"Tako su i kolege iz Španije, Češke, Bugarske i Poljske prihvatile prijedlog direkcije banjalučkog festivala da se snimak njihovih predstava projektuje na platnu, na Maloj sceni DP RS. Oni, naime, zbog epidemioloških standarda vezanih za međunarodna putovanja neće doći u Banjaluku, ali će stići njihove predstave", kažu u DP RS.

Riječ je o predstavama "Celeste" Pozorišta "Luz Mikro u Punto", Sijera, Španija, "Avanture medvjedića",  Pozorišta "Lalka", Varšava, Poljska, "Uspavana ljepotica", Pozorišta  "Drak",  Hradec Kralove, Češka Republika i "Snježana i sedam patuljaka" Lutkarskog pozorišta "Georgi Mitev", Jambol, Bugarska.

Sve predstave su u takmičarskom programu festivala i ocjenjivaće ih međunarodni žiri u sastavu Branka Rudman, dramaturg iz Zagreba, Vladan Đurković, direktor Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, i Aleksandra Spasojević, glumica DP RS.

Biće dodijeljena nagrada za najbolju predstavu u cjelini, nagrada za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Svečano otvaranje festivala je 6. oktobra u 19 časova, nakon čega će biti izvedena i prva takmičarska predstava "Guliver" u izvođenju Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda. U narednim danima biće igrane predstave iz Novog Sada, Karlovca, Maribora, Mostara, Rijeke, Sarajeva i Niša.

Selektor ovogodišnjeg festivala Slobodan Perišić ističe da je uz sve okolnosti i činjenicu da će osam predstava biti izvedeno uživo, a četiri će biti projektovane na Maloj sceni, u potpunosti zaokružena njegova vizija ovogodišnjeg festivala, naročito zbog novih lutkarskih rukopisa iz Španije i Češke, koji će se prvi put naći na repertoaru Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banjaluci.

Ove godine za festival neće biti organizovanih školskih posjeta, sve predstave će se igrati za građanstvo, u terminu od 18, odnosno 19 časova. Cijena ulaznice je pet KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije