Pozornica

"Folklorna magija" putuje u Kinu

"Folklorna magija" putuje u Kinu
Foto: N.N. | "Folklorna magija" putuje u Kinu

BANJALUKA - Najuspješnija predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske "Folklorna magija" biće izvedena od 11. do 26. avgusta u šest različitih pozorišta u kineskom gradu Donguan.

Predstava "Folklorna magija" bazirana je na srpskom folkloru i najbolji je izbor za predstavljanje pozorišnog i kulturnog stvaralaštva Srpske milionskoj kineskoj publici, a ansambl koji izvodi ovu predstavu trebalo bi u Kinu da otputuje u četvrtak, 9. avgusta, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Domaćin gostovanja je Guangdonška agencija za pozorišni menadžment "Slon", a planirano je da, osim izvođenja predstave, tim Dječijeg pozorišta Republike Srpske posjeti vrtiće i škole glume u kojima će, kroz radionice sa djecom, prezentovati srpsku kulturu i pokazati mogućnosti kreativnog učenja putem lutkarske umjetnosti.

"Ponosni smo što je uspjeh i višegodišnji rad `banjalučke kuće od snova` prepoznat i u Aziji - kolijevci plesnog teatra, i nadamo se da ćemo na dostojan način predstaviti Republiku Srpsku i otvoriti vrata za dugogodišnju kulturnu saradnju i razmjenu umjetničkih sadržaja između Narodne Republike Kine i Srpske", navodi se u saopštenju.

Ova turneja u Kini nastavak je saradnje započete sredinom prošle godine, kada je Dječije pozorište posjetila kineska delegacija, a Dječije pozorište Republike Srpske je u novembru, uz podršku Vlade Republike Srpske, održalo izložbu od 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavljene na scenu ovog pozorišta.

Saradnja će biti nastavljena u oktobru u Banjaluci kada će ansambl pozorišne predstave iz Kine gostovati na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu.

Predstava "Folklorna magija" osvojila je brojne nagrade na međunarodnim festivalima i oduševila publiku mnogih evropskih gradova kao što su Frankfurt, Linc, Bratislava, Subotica, Bugojno, Sarajevo, Kotor, Beograd, Kirov, Ribinsk i drugi.

Riječ je o etno-muzičkom lutkarskom spektaklu u kojem, u furioznom tempu, šest glumaca uz igru i muzičku podlogu od najljepših srpskih melodija, izvodi etide sa već zaboravljenim predmetima iz folklora dajući, kroz niz slika i motiva iz života, priču o najdelikatnijim ljudskim pitanjima.

Predstava se izvodi bez riječi, pa samim tim zahtijeva vrhunsku animaciju i preciznost i koreografije i igre.

Autor i reditelj predstave je Bonjo Lungov, scenografiju potpisuje Dilijana Parvanova, a lutke Konstantin Karakostov. Uloge su povjerene Svjetlani Andrić, Božani Bijelić, Aleksandri Spasojević, Draganu Banjcu, Aleksansandru Blaniću i Đorđu Jankoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije