Pozornica

Glumac Rajko Vuković: Poemama Matije Bećkovića privukao me jezik

Glumac Rajko Vuković: Poemama Matije Bećkovića privukao me jezik
Foto: Banski dvor | Glumac Rajko Vuković: Poemama Matije Bećkovića privukao me jezik

BANJALUKA - Glumac Rajko Vuković izveo u srijedu uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor monodramu "Bog" prema tekstu Matije Bećkovića.

Pored poeme "Bogojavljenje", koja je na neki način ključ ove monodrame, Vuković je za tekst predstave koristio isječke iz poema "Ne znaš ti njig", "Lako je drugijema", "Ne daj se, junački sine" i "Unuk Alekse Marinkova plače nad Crnom Gorom". Poslije premijere ove monodrame 2019. godine na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Repubike Srpske, uspješnih izvođenja i pozitivnih reakcija publike u periodu pandemije i predstava je "mirovala".

"Drago mi je da predstava ponovo nastavlja da živi, diže svoja krila i živi. Srž ove monodrame je poema 'Bogojavljenje', za mene jedna od najdražih poema. Ono što me privuklo ovim tekstovima jeste jezik. Mnogo sam čitao narodnu poeziju i Njegoša. Kod Bećkovića ima dosta arhaizama i taj jezik je nešto što ne smije da se zaboravi. Taj jezik sa sela izumire, a sa druge strane odlučio sam se da radim ovu monodramu jer sam shvatio da nam je Bog svima potreban, posebno u ovim vremenima kada se vode duhovni ratovi", kazao je glumac Rajko Vuković.

Nakon Nenada Šakova u monodrami se pojavljuje još sedam likova sa različitim karakterima, koje glumac suptilno i znalački prikazuje publici dočaravajući ljude iz naroda koji imaju crtu tragikomičnosti na osnovu čega bi se moglo reći da ova monodrama spada u žanr tragikomedije.

Likovi u monodrami su podijeljeni na četnike i partizane i većina likova je u konfrontaciji sa bogom, dok se neki kaju i shvataju smisao živoga i istinitog boga. Jedan od takvih govori "Sad je jasno da ima Boga, a da bi čoek u Boga vjerovo zati mu je Bog najpotrebni" što je na neki način i poruka autora ove monodrame.

"А Bog ko Bog samo ćuti i gleda. Nažalost, zbog korona virusa i epidemioloskih mjera nisam bio u mogućnosti više da igram monodramu medjutim, ove godine situacija je koliko-toliko bolja u odnosu na prethodnu pa očekujem gostovanja po Republici Srpskoj i Srbiji i u budućem periodu. Matija Bećković još uvijek nije gledao monodramu, mislim da će se i to uskoro desiti  jer očekujem igranje pred beogradskom publikom krajem oktobra. Samo korone da ne bude!", najavio je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije