Pozornica

Glumci položili cvijeće na spomenik Zorana Radmilovića

Glumci položili cvijeće na spomenik Zorana Radmilovića
Foto: Facebook/Pozorište "Zoran Radmilović" | Glumci položili cvijeće na spomenik Zorana Radmilovića

Na današnji dan prije 35 godina preminuo je glumac Zoran Radmilović, a tim povodom, glumci Narodnog pozorišta Timočke krajine koje nosi njegovo ime - Nataša Petrović, Branislav Mijatović i Gabrijel Bećarević položili su cveće na spomenik.

Od kada je podignut 2008, svake godine 21. jula predstavnici zaječarskog teatra odaju poštu jednom od najboljih glumaca i najvećih komičara sa ovih prostora.

"Raditi u pozorištu koje nosi ime Zorana Radmilovića nije odgovornost samo prema Zoranu, već i prema svom snu. Svaki glumac koji odraste u Zaječaru sanja da bude kao Zoran, tako da je rad u zaječarskom teatru za mene poštovanje sopstvenog sna preko lika i dela velikog glumca", kazao je Mijatović.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je naglasio da su veliki majstori glume, među kojima je i Radmilović, od pojedinih uloga napravili sjajne zvezde koje i danas sijaju neprolaznim sjajem, a među njima su role u pozorišnim predstavama "Kralj Ibi" i "Radovan III", u tv serijama "Priče iz Nepričave", "Majstorska radionica", filmu "Maratonci trče počasni krug" i mnoge druge.

"U zaječarskom Pozorištu sa velikom pažnjom i ljubavlju decenijama negujemo uspomenu na našeg velikog glumca Zorana Radmilovića. Naredne godine planiramo obeležavanje dva velika jubileja: 30 godina pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“ i 75 godina od osnivanja zaječarskog pozorišta“, kazao je Đuričić.

Dodaje da se iskreno nadaju da će ove godine u drugoj polovini oktobra održati 29. Zoranove dane , ukoliko to epidemiološka situacija sa korona virusom dozvoli.

"Nadamo se da krajem avgusta nećemo odložiti 'Antika fest' na Romulijani i Međunarodnu likovna koloniju u Gamzigradu. Takođe, za početak naredne pozorišne sezone imamo spremnu premijeru predstave 'Bliži nebu', po tekstu i u režiji Željka Hubača, čija je generalna proba održana krajem juna. Predstavom 'Kazabalkan' Irfana Mensura planiramo da zatvorimo 'Dane Zorana Radmilovića'", kaže Đuričić.

Na današnji dan pre 35 godina preminuo je glumac Zoran Radmilović. Tim povodom, u čast velikana našeg glumišta, glumci...

Posted by Pozorište "Zoran Radmilović" on Уторак, 21. јул 2020.

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 11. maja 1933, gde je završio gimnaziju i bio član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč.

Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine, a od 1962. do 1968. bio je član Beogradskog dramskog pozorišta, dok je 1968. postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja "Dobričin prsten".

Kako podsjećaju iz pozorišta, svoju posljednju, 299. predstavu "Radovan III" Radmilović je odigrao 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja.

Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije