Pozornica

Glumica Aleksandra Spasojević: Prave vrijednosti zamaskirane šundom

Glumica Aleksandra Spasojević: Prave vrijednosti zamaskirane šundom
Foto: N.N. | Glumica Aleksandra Spasojević: Prave vrijednosti zamaskirane šundom

Aleksandra Spasojević glumica je Dječijeg pozorišta RS (DP RS), sa čije scene godinama uveseljava mališane, edukuje ih i pruža toplinu koja im je potrebna. Poznata je i kao neko ko rado svoje znanje prenosi na mlađi naraštaj, kroz škole glume, a priznaje i da joj je to možda najdraži dio posla.

Pored glume, režirala je i više ostvarenja na pozorišnim scenama u Banjaluci, a u ovoj sezoni potpisala je i prvu režiju na sceni svoje matične kuće - Dječijeg pozorišta RS. Spasojevićeva je ostvarila i ulogu u seriji "Hotel Balkan", koju gledaoci trenutno mogu pratiti.

O svim dosadašnjim projektima, ali i onim koji će uslijediti, kao i o funkcionisanju u pandemiji Spasojevićeva je govorila u intervjuu za "Nezavisne".

NN: U vikendu pred nama igrate dvije predstave - "Noć u Merlinovom zamku" i "Pinokio". Koliko je važno da se održi kontinuitet igranja i u ovakvim vremenima i jeste li zadovoljni trenutnom posjećenošću predstava?

SPASOJEVIĆ: Da, ovaj vikend nastavljamo sa izvođenjem predstava za građanstvo  i to će biti ove dvije pomenute predstave u našim redovnim terminima.

Mnogo je važno da se održava kontinuitet igranja, kako za glumce, tako i za našu publiku. U vremenu kada nam je uskraćeno toliko toga i svjesni smo situacije oko nas, ipak ne smijemo dozvoliti da nam slomi duh, a najbolji lijek za dušu je uvijek bila umjetnost. Naše predstave su lijepo posjećene i ipak tu govorimo o dozvoljenom broju publike, kojoj su obezbijeđene sve propisane epidemiološke mjere da bi se osjećala ugodno i bezbjedno.

NN: Prošlo je oko dva mjeseca otkako je premijerno izvedena predstava "Ružno pače" u Vašoj režiji. Koliko je ona bila posebna za Vas, s obzirom na to da Vam je ovo prva režija u matičnoj kući, ali i zbog same priče koju prenosi?

SPASOJEVIĆ: Premijera je bila 10. septembra 2020. Posebna je i lijepa u svakom smislu, jer je to moja prva režija u matičnoj kući, od niza koje sam ostvarila u nekim drugim angažmanima. Pričati o različitostima, o odrastanju, o ljubavi, mislim da nikad ne može biti previše, tako smo i mi svojom postavkom i adaptacijom čuvene Andersenove bajke uradili predstavu punu lijepih poruka koje su sastavni dio teme i ideje bajke "Ružno pače".

NN: Kakva atmosfera vlada generalno među glumcima i ansamblom DP RS svih ovih mjeseci. Ovo su nove okolnosti za sve nas, ali kako ostati pozitivan i u danima kada svoj posao ne možete obavljati na način na koji bi trebalo?

SPASOJEVIĆ: Mislim da se dobro držimo, ipak smo i u ovoj situaciji pokazali koliko smo profesionalni i dostojanstveni, bez obzira na sve restrikcije koje imamo vezano za rad. Ipak smo od sredine avgusta igrali predstave na otvorenoj sceni, zatim smo imali premijeru "Ružnog pačeta", odmah potom održan je naš 19. Međunarodni lutkarski festival za djecu. Počeli smo i rad na novoj predstavi "Djevojčica i drvo" u režiji Zijaha Sokolovića, koja je, nažalost, stopirana zbog trenutne situacije. Ostati pozitivan u svakom slučaju, jer će sve proći, samo moramo biti strpljivi i čuvati i sebe i druge.

NN: Ostvarili ste i jednu od uloga u seriji "Hotel Balkan" koju publika ima priliku da gleda ovih dana. Gledate li Vi seriju i jeste li zadovoljni urađenim?

SPASOJEVIĆ: Jeste, prije svega, drago mi je što sam radila sa tako ugodnom i profesionalnom ekipom. Seriju sam već odgledala, a koliko sam ja zadovoljna, to mislim i da nije mjerodavno kad ste dio projekta, jer tu samokritičnost dolazi do izražaja. Bitan je sud gledalaca.

NN: Evidentan je pomak i na polju kinematografije u Banjaluci, koliko je to važno za sve ljude koji se bave ovim poslom u našem gradu?

SPASOJEVIĆ: Važno je, naravno, koji god se pomak napravi. Svjedoci smo toga unazad nekoliko godina, i nadam se da će se to i u budućnosti nastaviti i da ćemo imati priliku gledati sve više filmova i serija u našoj produkciji.

NN: Dosta radite i s mladim ljudima koji od Vas uče glumu, kao i sa štićenicima Down syndrome centrа iz Banjaluke. Koliko su Vam i ta iskustva važna i koliko Vas ona oplemenjuju?

SPASOJEVIĆ: Ja volim raditi s djecom i mladim ljudima. To je možda u posljednjih nekoliko godina broj jedan od svega što radim vezano za moju profesiju. Mnogo zajedničkog rada i truda koji se na kraju realizuje odličnim rezultatima i lijepim druženjima. Lijepo je kad učestvujete na putu razvoja jedne osobe, kad možete nešto da je naučite, da joj predstavite prave životne vrijednosti, koje su zamaskirane kičom i šundom oko nas. Lijepo je gladati nekog kako postaje čovjek.

NN: Kako vidite budućnost i imate li neke planove?

SPASOJEVIĆ: Imam planove uvijek, koji se nekad i mijenjaju, a neki su duboko zacrtani. Planiram ostati zdrava i prizemna, jer samo tako čovjek može da se prilagodi raznim situacijama i odgovori svim izazovima života. Ostalo će se sve posložiti samo, kako uvijek i bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije