Pozornica

"Gnijezdo" trijumfovalo na "Zapletu"

"Gnijezdo" trijumfovalo na "Zapletu"
Foto: N.N. | "Gnijezdo" trijumfovalo na "Zapletu"

BANJALUKA - Najboljom predstavom u cjelini jedanaestog izdanja Međunarodnog festivala glumca "Zaplet", koji je zatvoren večeras u Gradskom pozorištu "Jazavac", proglašena je predstava "Gnijezdo", autorski projekat Marine Petković-Liker u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Ovu odluku jednoglasno donio je žiri koji je radio u sastavu: Ljiljana Labović-Marinković, direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Miljka Brđanin, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, i Jelena Kojović-Tepić, književnica, novinarka i urednica Radio-televizije Republike Srpske.

Odluka žirija ove godine nije ostala usamljena, jer je predstava "Gnijezdo", inače inspirisana poezijom Marka Tomaša, proglašena najboljom i po glasovima publike.

Pobjednička predstava govori o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata, koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu: šta učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena. Dok jedni žele promjene, drugi pokušavaju argumentovano upozoriti zašto one nisu moguće. Iako su protagonisti utjelovili jednu mostarsku porodicu, to je zapravo priča bilo koje porodice u Bosni i Hercegovini, porodice koju su rat ili možda samo latentnost zaustavili u njenim nastojanjima da bude bolja, srećnija, uspješnija i na samom kraju da bude na okupu.

Podsjećamo, u konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg "Zapleta" bile su četiri predstave, a takmičarski program završio je u srijedu uveče izvedbom komada "Ovaj će biti drugačiji" beogradskog Ateljea 212.  Glumica Milica Janevski, jedna od tri akterke iz ovog komada, po odluci žirija najbolja je mlada glumica festivala.

Žiri je dodijelio i specijalnu nagradu za talenat i glumačko postignuće mladoj  Jeleni Blagojević, za ulogu Ja u predstavi "Pad", Kokana Mladenovića i Branislave Ilić, u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Centra za kulturu Svilajnac.

Nagradu za najbolju glumicu žiri je dodijelio Jeleni Kordić-Kuret za ulogu Vesele u predstavi "Gnijezdo", a kako  u ovogodišnjoj selekciji "Zapleta" nije bilo glumačkih ostvarenja u kategoriji mladog glumca, žiri se opredijelio da dva glumca ravnopravno dijele nagradu. U pitanju su Marko Makovičić, koji je nagrađen za ulogu Elinga u predstavi "Eling", Simona Benta, u režiji Hrvoja Korbara i izvođenju zagrebačkog teatra "Kerempuh", te Branislav Trifunović, koji je dobio nagradu za ulogu Tate u predstavi "Pad".

Takmičarski program zatvorila postdramska bajka

Jedanaesti "Zaplet" večeras je zatvoren koncertom Kralja Čačka, a takmičarski program u srijedu veče zatvorio je ansambl Ateljea 212 predstavom "Ovaj će biti drugačiji". Tekst predstave pisala je Staša Bajac, a na scenu ju je postavila rediteljka Đurđa Tešić. Okarakterisana kao postdramska bajka, predstava suočava dnevne snove mladih žena sa surovom realnošću. Djevojke koje su u potrazi za svojim snovima, po prisili društva ili vlastitom izboru, zalutale u svijet spektakla tumače Ana Mandić, Milica Janevski i Sofija Juričan.

Juričanova, inače najbolja glumica prošlogodišnjeg "Zapleta", ove godine osvojila je nagradu publike za glumicu večeri.

"Mi smo duboko siromašno društvo i otud i ovoliko devojaka koje na sve moguće načine pokušavaju da opstanu. Njihove majke ulažu u njih na taj način što im za osamnaesti rođendan kupuju silikone. Ide se dotle da se vraća nevinost, da se žene ušivaju, kako bi se i to ponudilo. Ova predstava je jedna, čini mi se, blaža varijanta onoga što se u praksi i u javnosti dešava", kazala je Sofija Juričan na okruglom stolu upriličenom nakon predstave. Razgovor posljednje takmičarske večeri bio je upriličen sa glumicom Ninom Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije