Pozornica

Gorici Popović nagrada "Žanka Stokić"

Gorici Popović nagrada "Žanka Stokić"
Foto: Screenshot | Gorici Popović nagrada "Žanka Stokić"
Tanjug

Dobitnica nagrade "Žanka Stokić" za 2019. godinu je glumica Gorica Popović - jednoglasno je odlučio žiri ovog prestižnog priznanja, koje već sedamnaest godina dodjeljuje Narodno pozorište, Kompanija "Večernje novosti" i Grad Požarevac, saopštili su organizatori.

Gorica Popović je stalni član Ateljea 212. Uz brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge, naša svestrana umjetnica okušala se i u rediteljskim zadacima, autorskim projektima, tv scenarijama... radila je kostime i songove za nekoliko predstava, priređivala izložbe, a na početku karijere bila je jedan od članova grupe "Suncokret" Bore Ðorđevića.

Da podsjetimo, nagrada "Žanka Stokić" ustanovljena je 2003.godine na inicijativu Mire Stupice (koja je bila i doživotni predsjednik žirija), a uručuje se "ličnosti koja je bogatstvom svog glumačkog izraza obilježila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije".

U izboru dobitnika odlučuje "cjelokupno glumačko ostvarenje aktivnog glumca u punoj stvaralačkoj zrelosti".

Ove godine u konkurenciji je bilo devet kandidatkinja, a o dobitnici je odlučio žiri kojim je predsjedavala Radmila Živković i članovi - Ivana Vujić, v.d. upravnika upravnika Narodnog pozorišta, prošlogodišnja dobitnica Nataša Ninković, glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" Milorad Vučelić, kao i pisac Goran Petrović.

Svečana dodjela priznanja je 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Nagrada se sastoji od plakete koju daruje nacionalni teatar, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, statuete Žanke Stokić koja je dar Grada Požarevca i rad akademskog vajara Dragiše Miloševića i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije