Pozornica

Gran pri Kratkofil 2008 za Rvanje

Gran pri Kratkofil 2008 za Rvanje
Gran pri Kratkofil 2008 za Rvanje

BANJALUKA - Pobjednik 2. međunarodnog festivala kratkog filma "Kratkofil 2008" je islandski film "Rvanje" režisera Grimura Hakonarsona.

Žiri, koji su činili Hajnc Hermans, direktor Interfilm festivala iz Berlina, Đelo Hadžiselimović, producent iz Hrvatske, Milorad Milinković, režiser i scenarista iz Srbije, Gejl Džouns, producentkinja iz Francuske, i Vojček Kasperski, režiser iz Poljske, odlučio se za ljubavnu priču o dva rvača homoseksualca, koja treba da održe svoju vezu tajnom, ali i da se sastaju tokom treninga rvanja, koji je nacionalni sport Islanda.

Ovaj film rađen 2007. premijerno je prikazivan na Lokarno film festivalu i do sada je odnio šest festivalskih nagrada, a žiri ga je ocijenio kao jednostavan, skroman, savršeno sročen portret emocija u zabačenom dijelu Islanda.

U kategoriji za najbolji igrani film pobijedio je švajcarsko-njemački projekat "Na ivici" u režiji Retoa Kafija. Specijalno priznanje ovogodišnjeg "Kratkofila" odlazi u Sloveniju za film "Agape" režisera Slobodana Maksimovića. U kategoriji eksperimentalnog filma pobijedio je švedski "Skoro pa član porodice", a ovu neobičnu priču režirala je Astrid Goranson, dok je posebno priznanje otišlo kanadskom ostvarenju "Poprilično srećna žena", koji je režirala Mari Helen Paniset.

"Inspiraciju za priču pronašla sam gledajući scenu jednog filma, u kojem mala sekretarica hoda na visokim petama, što me je ponukalo da taj njen zanimljiv hod odradim u plesnoj koreografiji", navela je Nensi Leduk, glumica iz filma "Poprilično srećna žena".

Za prikaz društvene kritike na nadrealan, dirljiv i osjećajan način najboljim animiranim filmom proglašen je uradak hrvatskog režisera Veljka Popovića "Ona koja mjeri", dok je nagradu "Special Mention" odnio njemački film "O ljubavi, mržnji i onom trećem" režisera Tobijasa Biljerija. Najbolji dokumentarnim filmom na festivalu proglašen je "PRC" iz Srbije, koji govori o jednom danu života beogradskih penzionera, a režirali su ga Dušan Čavić i Dušan Šaponja, dok je najboljim domaćim filmom proglašen "Krajski vrt" Bojana Stevanića.

Kiril odao počast Šabanu Bajramoviću

U okviru muzičkog dijela programa "Kratkofila" na banjalučkoj tvrđavi Kastel u subotu naveče nastupio je makedonski kompozitor Kiril Džajkovski. Kao predgrupa čuvenom izvođaču nastupila je njujorška GAEA, koja je zagrijala brojne ljubitelje dobrog zvuka i pripremila ih za nastup ovog velikana etno i elektronske muzike. Džajkovski je s orkestrom "Serdžuk" prisutnima priredio odličan provod izvodeći svoje hitove, a kao iznenađenje večeri Banjalučanima je prvi put izveo i pjesmu posvećenu preminulom romskom muzičaru Šabanu Bajramoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije