Pozornica

Gran-pri Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" iz Zrenjanina

Gran-pri Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" iz Zrenjanina
Foto: Srna | Gran-pri Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" iz Zrenjanina

Predstava "Dječak i mjesec" Lutkarske scene Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina osvojila je Gran-pri 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" - skulpturu "Zlatna anima" za najbolju predstavu.

Žiri 23. "Lut festa" u sastavu predsjednik Bonjo Lungov i članovi Nebojša Jovanović i Mladen Janković ovu, kao i ostale odluke donio je jednoglasno.

Oni smatraju da je ova savremena predstava zrenjaninskog pozorišta ispunjena maštovitošću u kojoj su svi elementi dobro promišljeni i urađeni na lutkarskoj sceni i da nosi važnu poruku dječijoj publici.

Žiri smatra da je glumački ansambl igrao energično i ubjedljivo, a njihova pozitivna energija prenijela se i na publiku.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Vjeri Vidov za predstavu "Dječak i mjesec", uz obrazloženje da je reditelj kroz odličan rad sa glumcima izvela ideju na jednostavan ali poseban način, što je dotaklo dječiju dušu.

Nagrada za najbolju kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru pripala je ansamblu predstave "Svinjar" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven", Bugarska, jer je žiri ocijenio da su glumci odlično savladali sistem lutaka koji je predložen od kreatora lutaka, svaki gest je bio precizan, sa puno mašte i doprinosi žanru predstave.

Nagradu za animaciju i glumu podijelili su Predrag Grujić za uloge Vuka i mjeseca u predstavi "Dječak i mjesec", Đorđe Kadijević za ulogu Malog sina u predstavi "Bajka o začaranoj ljepotici", Aleksandar Blanič za uloge Kokana, TV voditelja i snimatelja u predstavi "Junak u tregerima", Dragana Ilić za uloge Kaje, glave sokola i Koko novinarke u predstavi "Junak u tregerima", Đorđe Janković za uloge krila sokola, doktor pjevac i Koko orkestar u predstavi "Junak u tregerima", te Janica Halačeva za ulogu Princeze u predstavi "Svinjar".

Blagovesti Vasilevoj iz Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Lutkarska scena Zrenjanin pripala je nagrada za najbolju kreaciju lutaka u predstavi "Dječak i mjesec", dok je nagrada za najbolje estetsko i tehničko rješenje lutaka dodijeljena Nataliji Gočevoj za predstavu "Svinjar", Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven", Bugarska.

Nagrada za najbolju scenografiju i kostime pripala je Nataliji Gočevoj za predstavu "Svinjar", nagrada za originalnu muziku DŽoniju Talu za muziku u predstavi "Kada je sve bilo zeleno", Pozorišta "Ključ" iz Tel Aviva. Nagrada za originalnu ideju "Lutkobaz - Marko Kovačević" dodijeljena je predstavi "Kada je sve bilo zeleno".

Žiri je nagradu za najlutkovitiju predstavu "Kamena ruka - Henrik Jurkovski", dodijelila predstavi "Bajka o začaranoj ljepotici", Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, a nagrada "Magija lutkarstva - Radoslav Lazić" otišla je u ruke glumaca Pozorišta mladih iz Sarajeva za predstavu "Olovni vojnik".

Nagrada "Poetika lutkarstva - Vojislav Vujanović" dodijeljena je predstavi "Poklon vodenog zmaja", estonskog Pozorišta Tuleveski iz Johvija.

Odlukom Savjeta Festivala Zahvalnica za doprinos u decentralizaciji kulture i lutkarstva na 23. "Lut festu" dodijeljena je Pozorištu "Teatrilo" iz Novog Sada.

Ceremonija zatvaranja 23. "Lut festa" obilježena je i predstavljanjem rezultata inovativne kreativne radionice posvećene izradi lutaka, čiji su voditelji profesori iz Bugarske Bonjo Lungov i Konstanttin Karakostov, a taj lutkarski performans izveli su učenici osnovnih škola "Sveti Sava" i "Petar Petrović NJegoš".

Prethodno, Pozorište "Ključ" iz Izraela izvelo je lutkarsku predstavu "Kada je sve bilo zeleno", koju su režirali Dikla Kac i Avi Zlihaliha.

Na ovogodišnjem "Lut festu", čiji je organizator "Forum teatar" učestvovala su pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa realizovano je 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala bio je "Dijete i scenska lutka", i predstavlja misiju koju "Lut fest" provodi 23 godine, putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske - SRNA i RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije