Pozornica

"Hasanaginica" premijerno na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske

"Hasanaginica" premijerno na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske
Foto: Ustupljena fotografija | "Hasanaginica" premijerno na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske

BANJALUKA - Predstava "Hasanaginica" nastala prema dramskom komadu Ljubomira Simovića i u režiji Dušana Tuzlančića biće premijerno izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) sutra od 20 časova.

Rezultat produkcionog povezivanja Gradskog pozorišta "Semberija" iz Bijeljine i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u kojoj glavne uloge tumače gostujući glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, predstava "Hasanaginica" prepoznata je kao značajan pozorišni, umjetnički poduhvat. 

Premijera predstave "Hasanaginica" u Bijeljini održana je 20. oktobra.

"Reditelj Dušan Tuzlančić okupio je ekipu vrhunskih pozorišnih umjetnika (scenograf Marija Kalabić, kostimografi Marina Sremac i Jasmina Radujko, lektor Radovan Knežević i Vlatko Stefanovski kao autor muzike). U glumačkom ansamblu predstave su: Bojana Milanović (Hasanaginica), Milan Kovačević (Hasanaga), Sonja Damjanović (majka Pintorovića), Mihailo Maksimović (Beg Pintorović), Ljiljana Čekić (majka Hasanagina), Goran Jokić (efendija Jusuf, Hasanagin savjetnik), Nenad Blagojević (Musa), Dušan Ranković (Huso), Ognjen Kopuz (Suljo) i Ivan Petrović (Ahmed)", navodi se u saopštenju NP RS.

"Oduvijek sam razmišljao o tome kako bi to izgledalo kad bi slikari ili muzičari, u katalozima svojih izložbi ili koncerata, pisali o tome šta su htjeli da kažu, ili na šta treba da obratimo pažnju, ili nam, kao slučajno, poslali ključ za čitanje njihovih djela. Svako ko bude držao programsku knjižicu ove predstave u rukama dva sata će gledati (ili barem početi da gleda) djelo o kojem je objavljeno preko hiljadu trista bibliografskih jedinica, dramatizaciju koja u ovoj sezoni doživljava pola vijeka, dramsko djelo koje su na našem jeziku više od pedeset puta režirali veliki reditelji i igrali najveći glumci. Na svu tu plejadu velikog i lijepog oko Hasanaginice, ja sam imao sreću i da okupim tim zaista velikih saradnika", u zapisao je reditelj Dušan Tuzlančić.

Dalje navodi da je u sve dodao samo prstohvat poštovanja, začina za koji mu se, kako kaže, čini da je pomalo zaboravljen u našem pozorištu.

"Poštovanje prema piscu, poštovanje prema svakom liku, poštovanje prema svakom glumcu i svakom članu autorskog tima. Svoj posao sam zamislio tako da svima njima stvorim uslove da na putu ka dogovorenom cilju pokažu najboljeg sebe. Za sve što ne bude izgledalo tako, meni grijeh na dušu", zaključio je Tuzlančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije