Pozornica

“Helverova noć” ponovo u Kamernom teatru

“Helverova noć” ponovo u Kamernom teatru
Foto: Kamerni teatr 55 | “Helverova noć” ponovo u Kamernom teatru

SARAJEVO - U Kamernom teatru 55, 25. februara, obilježava se 20 godina od premijere “Helverova noć”.

Tim povodom biće izvedena predstava reditelja Dine Mustafića.

„Naša najnagrađivanija predstava ponovo će biti pred publikom. Pored toga što je predstava koja je obišla svijet, drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista alijas Jaroslava Svijeršća, napisana 1999. godine, komad je koji se bavi začudnim odnosom majke i posinka  momka sa posebnim potrebama, na isprepletanoj relaciji majka – dijete, štićenik – tutor, brat – sestra, muškarac – žena, dželat- žrtva“, saopšteno je iz Kamernog teatra 55.

Ako se jedna predstava s tla bivše Jugoslavije može nazvati teatarskim fenomenom u 21. vijeku, onda je “Helverova noć”. Život je “udahnula” u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 prije dvadeset godina, a od tada je živjela na scenama Balkana, Azije, Afrike, Amerike… I gdje god je izvođena, dočekana je s hvalospjevima, ali i nagradama.

“Jedna predstava ne može promijeniti svijet. Međutim, može sigurno promijeniti pojedinca koji je gleda. Makar to bio jedan gledalac, koji će ostati zapitan posle odgledane predstave, i koji će imati unutrašnje snage za preispitivanje unutranjih stavova. Možda će predstava naprosto probuditi nekog da izađe i glasno protestuje, da se pobuni u javnom prostoru, prepozna i identifikuje one koji donose zlo i suprostavi im se. U svakom smislu uvijek je dobro govoriti, ukazivati prstom i hrabro se suprostavljati nego pokunjeno ćutati i čekati da dođe red na vas. Jer, onda je prekasno” riječi su Dine Mustafića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije