Pozornica

Humanitarna izvedba predstave "Tri dana" u BNP-u Zenica

Humanitarna izvedba predstave "Tri dana" u BNP-u Zenica
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Humanitarna izvedba predstave "Tri dana" u BNP-u Zenica

ZENICA - Predstava "Tri dana ili Uspon i pad gospodina B." biće izvedena 9. maja u 20 časova na sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, a sav prihod od prodaje ulaznica biće preusmjeren za liječenje zeničke profesorice harmonike Medihe Draganović, koja boluje od teške bolesti i liječi se u Turskoj, saopštili su iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dodaju da je ovo jedna od najgledanijih predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a nastala je prema tekstu češkog autora Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić Oručević i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta sa XXV međunarodnom kulturnom manifestacijom "Zeničko proljeće" 2022.

"Autor dramskog teksta 'Tri dana', Roman Sikora, sam je tekst žanrovski determinirao kao crnu komediju, ali je proces postizanja komičkog efekta dosta složen, a humor je često korišten kako bi se sam lik, ali i publika, 'odmakli' od, u suštini, teške, realne i tragične sudbine glavnog lika. Priča prati Gospodina B. koji u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći", zapisala je je o predstavi Nedžma Čizmo, dramaturg.

U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić, za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

"Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog 'uspješnog' života. Ovakav princip dedramatizacije, dakle, retrospekcija i najave onoga što ćemo gledati, dramaturški je model koji je često koristio Bertolt Breht u svojim komadima. Upotreba takvog modela kod publike proizvodi manje emocionalne involviranosti u samu priču i teže poistovjećivanje sa glavnim likom. Upravo to i jeste cilj u ovoj predstavi, ne saosjećati sa Gospodinom B. nego se istinski zapitati kakav je to svijet iz kojeg on dolazi, čiji je on proizvod, posljedica čega je takva njegova sudbina", zaključila je Čizmo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije