Pozornica

Predstava "Huzur" premijerno u petak u Narodnom pozorištu Mostar

Predstava "Huzur" premijerno u petak u Narodnom pozorištu Mostar
Foto: Fena | "Huzur" premijerno u petak u Narodnom pozorištu Mostar

"Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije, saošteno je na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Mostaru.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus.

"U središtu predstave je Martina kao junak, dok je antijunak, alterego ili glas naroda - otac koji potvrđuje kćerku u slobodi, i na koncu doktor koji u Bosni i Hercegovini mnogo puta ne može realizirati svoju Hipokratovu zakletvu", kazala je rediteljka Lapajne.

Naglasila je kako je književno djelo "Huzur" autorke Mlinarević zapravo dnevnik bitke žene s karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje s istinom, a napisan veoma lično s puno strasti, bola, straha i s puno afirmacije žene kao takve.

Lapajne je istakla da huzur nije stanje nego dinamičan proces traženja huzura te kako nam se to događa čitav život i pritom uporedila huzur s traženjem identiteta koji je takođe dinamičan proces jer se mijenja društvo kao i mi sami.

Glavna uloga u predstavi pripala je glumici Ajli Hamzić koja je, dodaje Lapajne, zbog toga vrlo ponosna jer je riječ o jednoj vrlo hrabroj i snažnoj ženi koja je veliki borac.

Pritom je navela kako je položaj žene danas mnogo bolji u odnosu na prethodna vremena, međutim kaže, da ono o čemu govori Martina je da žene trebaju pustiti svoj glas još jače i da ga se ne trebaju bojati. 

"U tijeku odrastanja mnogih žena u društvu, pa i moga osobnog, često se čuju rečenice: 'Šuti'! i 'Pazi šta će narod reći'! To su neke dvije stvari koje nas prate stalno u životu od nekih malih detalja do krupnih stvari. Ne postoji neko pravilo ili način ponašanja koji će goditi narodu. Narod će uvijek nači način da nas osudi, a svaki pojedinac kada zatvori oči čuje tu osudu, i zbog toga su ljudi nesretni. O tome Martina i piše i kaže da trebamo biti hrabri. Ona je hrabra, ona vrlo jasno i iskreno govori o tome kako se osjeća, a zbog toga joj vrlo često zamjeraju i osuđuju je", kazala je Hamzić.  

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Almir Mujkanović posebnu zahvalnost izrazio je rediteljki Lapajne što je uprkos svojim mnogobrojnim profesionalnim obavezama našla vremena za Narodno pozorište u Mostaru i za sam Mostar te utvrdio kako je njeno prisustvo zapravo veliki dobitak za pozorišni život Bosne i Hercegovine.

 "Predstava 'Huzur' izuzetno je kvalitetno kazališno djelo i predstavlja kontinuitet dobrih projekata na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru", ocijenio je Mujkanović. 

Prva repriza predstave "Huzur" biće održana se u subotu, 8. februara, a nakon toga 14. i 21. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije