Pozornica

"Identitluk" na sceni Narodnog pozorišta Mostar

"Identitluk" na sceni Narodnog pozorišta Mostar
Foto: Narodno pozorište Mostar | "Identitluk" na sceni Narodnog pozorišta Mostar

MOSTAR - Komad "Identitluk", autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar (NPM) biće odigran u nedjelju, 29. januara, sa početkom u 20 časova.

"'Identitluk' suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se direktno referiše na Maaloufov esej 'U ime identiteta'. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog: 'Čije je bolje?'", navodi se u saopštenju NPM.

Dalje dodaju da se ovom predstavom na satiričan način propituju identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja podstiču na razmišljanje o vlastitom identitetu.

Komad je nastao u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Glumačku postavu čine Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije