Pozornica

Igoru Pastoru pripala nagrada "Terpsihora"

Igoru Pastoru pripala nagrada "Terpsihora"
Foto: N.N. | Igoru Pastoru pripala nagrada "Terpsihora"

Nagradu i Specijalnu pohvalu "Terpsihora", prestižno priznanje koje se dodjeljuje na godišnjem nivou umjetnicima ili institucijama kulture u oblasti umjetničke igre, osvojio je Igor Pastor, baletski umetnik Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Specijalna pohvala pripala je igraču Vladimiru Čubrilu, asistentu na Institutu za umjetničku igru.

Prije devet godina "Tepishoru" je ustanovilo Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu prof. Aleksandra Ilića, a dodjeljuje se povodom Svjetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svijet, a koji je osnovao Međunarodni savjet za igru - CID UNESKO.

"U 2020. godini, ovim priznanjima podsjećamo se značajnih rezultata koja su ostvarena tokom sezone, nažalost naglo prekinute pandemijom koja je sve, pa i umjetnike, zaustavila u koraku na neko vrijeme. Međutim, nesporno je da su u plesnoj umjetnosti naših prostora ostvareni rezultati, koje treba istaći, pohvaliti i nagraditi", poručuju iz Udruženja.

Dok su igrači naglo izmješteni iz pozorišnih i baletskih sala, dok vježbaju u vlastitim domovima, u malim i nedovoljno prostranim prostorima za igru, kako ističu, aktuelna situacija samo privremeno odlaže dan dodjeljivanja nagrade i pohvale Terpsihora uživo, ali ne i kontinuitet tih priznanja.

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu dr Vera Obradović, redovni prof. Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i koreografkinja (predsjednica žirija), mr Nela Antonović, koreografkinja, osnivač i direktor Mimart teatra i Milan Rus, prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Igora Pastora je Balet Narodnog pozorišta u Beogradu angažovao 2010. godine, a 2015. godine dobija status prvog soliste.

Kao igrač interpretira cjelokupni repertoar od klasičnog, neoklasičnog do savremenog baleta, a najpozantije uloge su mu Princ u Labudovom jezeru, Bazil u Don Kihotu (V.Vasiljev), Franc u Kopeliji (Lj.Dobrijević), Dezire u Uspavanoj ljepotici (V.Logunov), Krcko Oraščić (K.Kostjukov) i Petar Pan (B.Stajvel) u istoimenim baletima kao i brojne solsitičke uloge u predstavama poput Oni (M.Makarević), Bajadera (G.Komleva), Interval (Z.Marković), Viva la vida (A.Ilić)…

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora se realizuje uz podoršku Ministarstva kulture i informisanja i Instituta za umjetničku igru. Ove godine biće uručena nakon ukidanja vanrednog stanja na sceni Narodnog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije