Pozornica

Ileš Bečei za "Nezavisne": Opera "Blue Monday" zahtijeva aktivaciju svih pet čula

Ileš Bečei za "Nezavisne": Opera "Blue Monday" zahtijeva aktivaciju svih pet čula
Foto: Velija Hasanbegović | Ileš Bečei za "Nezavisne": Opera "Blue Monday" zahtijeva aktivaciju svih pet čula

Džez opera "Blue Monday" kompozitora Džordža Geršvina, u režiji Aleksandra Nikolića, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Bakir Samardžić, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena sutra s početkom u 19.30.

Geršvin se posebno istaknuo komponovanjem muzike za koncertne dvorane, brodvejske mjuzikle i holivudske filmove, a najpoznatiji je po specifičnom načinu na koji je u klasičnu muziku unosio elemente popularne američke muzike, crnačkog spirituala, džeza i bluza.

U ovom komadu uloge će ostvariti Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletskog ansambla NPS.

Bečei je solista opere i igra Džoa, glavnog protagonistu komada, a više o samoj operi, saradnji sa kolegama i rediteljem, te svojoj ulozi uoči premijere opere "Blue Monday" govorio je u intervjuu za "Nezavisne".

FOTO Velija Hasanbegović
FOTO Velija Hasanbegović

NN: Kako teku probe i saradnja sa kolegama, rediteljem, dirigentom?

BEČEI: Probe za operu "Blue Monday" su intenzivne, ali inspirativne. Suradnja s kolegama i režiserom je uigrana s obzirom na to da ne surađujemo prvi put, kao i dirigentom kao mladom snagom, jer svakom probom dosežemo nove dimenzije djela kako bismo postigli najbolju izvedbu. Čekaju nas još samo generalne i glavne probe do premijere, na kojima ćemo uraditi sitne korekcije, psihofizički moramo biti fokusirani zbog tehničkih zahtjeva koreografije.

NN: Geršvin je bio poznat po tome što je bio jedan od prvih koji je uveo popularnu kulturu u operu. Praizvedba ove opere desila se na Brodveju davne 1922. godine, a ovo je prvi put da se kod nas postavlja u tom obliku. Kakva osjećanja u Vama budi sama kompozicija?

BEČEI: "Blue Monday" Džordža Geršvina nosi snažnu emotivnu dubinu koja me neizmjerno inspiriše da mladima približimo izazove svakodnevice s početka 20. stoljeća. Ovo je djelo koje zahtijeva da izvođači u isto vrijeme aktiviraju svih pet čula kako bi interpretacija bila na nivou i odgovorila njegovim zahtjevima. To se ogleda u Geršvinovoj hrabrosti da premosti razlike između žanrova i pruži publici nešto potpuno novo i uzbudljivo.

FOTO Velija Hasanbegović
FOTO Velija Hasanbegović

NN: Recite nam nešto o liku Džoa kojeg igrate?

BEČEI: Lik Džoa je pun života i emocija, dubok, složen karakter koji nosi teret svojih unutrašnjih borbi, što ga čini izazovnim i uzbudljivim za interpretaciju. Boemski, kockarski stil života ga odvodi u propast, oholo ponašanje prema čarima života i ženama na kraju ga odvodi u umirući zagrljaj lijepe gospođe Vaj, s kojom biva tek iz interesa. Džo u posljednjim sekundama života vidi samog sebe kao dječaka u majčinim rukama, shvativši koliko je njena ljubav bila iskrena i jedina lijepa stvar u njegovom životu.

NN: S vremena na vrijeme nastupate i kao izvođač popularnih pjesama. Ustaljeno je mišljenje da su takve izvedbe mačji kašalj za operskog pjevača. Da li je i istinito?

BEČEI: Lično ne vidim izvedbe popularnih pjesama kao preveliku prepreku za opernog pjevača, iako ima veoma zahtjevnih interpretacija. Naprotiv, smatram da raznolikost u izvedbi pokazuje našu sposobnost prilagodbe i širinu umjetničkog izraza.

FOTO Velija Hasanbegović
FOTO Velija Hasanbegović

NN: Igrate u "Prodanoj nevjesti", komičnoj operi kojom je obilježeno 75 godina Opere u Sarajevu. Koja je tajna veza ove opere i Sarajeva?

BEČEI: "Prodana nevjesta" je posebna jer je prva izvedena opera u Sarajevu prije 75 godina. Ona nosi duh tog vremena i gradi most između kulture opere i bogate operne historije Sarajeva.

NN: Mnogo se priča o tome koliko život operskog pjevača zahtijeva asketizma. Kakvo je Vaše iskustvo po tom pitanju?

BEČEI: Život opernog pjevača zahtijeva posebnu disciplinu, ali i donosi nevjerojatno iskustvo nakon uspješne izvedbe. Balans između vježbanja, nastupa i privatnog života je ključan za održavanje pjevačkog aparata.

NN: Kakvi su Vaši profesionalni planovi nakon premijere opere "Blue Monday"?

BEČEI: Nakon premijere "Blue Mondayja" nadam se novim izazovima pri istraživanju novih uloga koje će mi pružiti priliku za rastom na polju umjetnosti. Moji dalji planovi, pored opernih izvedbi u sklopu redovnog repertoara Narodnog pozorišta Sarajevo, uključuju i novi poduhvat u kontratenorskoj lagi u kojoj ću se okušati pri izvedbi "Carmine Burane" Karla Orfa kojom će biti otvorene 30. Sarajevske večeri muzike. Planirano je još nekoliko internacionalnih nastupa, koji su još u fazi pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije