Pozornica

Pratite nas na Google news

"Istina" otvara "Zaplet"

"Istina" otvara "Zaplet"
Foto: Ilustracija | "Istina" otvara "Zaplet"
Srna

Premijerom predstave "Istina" u subotu, 19. septembra, u Gradskom pozorištu "Jazavac" biće otvoren Međunarodni festival glumca "Zaplet".

Organizator Gradskog pozorišta "Jazavac" Ljubiša Savanović rekao je da se ova predstava, koja je rađena po tekstu Floriana Zelera, a u režiji Željka Stjepanovića, bavi temama istine i laži u svakodnevnim odnosima i posljedicama koje proizilaze iz njih.

"Riječ je veoma 'ozbiljnoj' komediji koja će, nadam se, doprijeti do publike i igrati na kartu više", rekao je Savanović.

On je naveo da će u takmičarskom dijelu Festivala biti prikazane predstave "Pad" Centra za kulturu Svilajnac, "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, te "Eling" zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh i "Ovaj će biti drugačiji" beogradskog Ateljea 212.

On je naveo da će iste večeri u okviru Festivala biti otvorena i izložba slika Dalibora Popovića Mikše, koja će trajati do kraja novembra.

"Osim izložbe, u pratećem programu svake godine organizujemo i posebno zanimljivu aktivnost za publiku, a to je razgovor sa glumcima, u okviru čega ćemo ugostiti glumce Branislava Trifunovića, Filipa Šovagovića, Nikolu Rakočevića i Ninu Janković", rekao je Savanović.

On je naveo da Festival ove godine ima podnaslov "U glavu" koji je izvučen iz tema koje obrađuju ovogodišnje predstave - socijalna nepravda i odsustvo empatije, razaranje porodice, neprihvatanje drugih i drugačijih, te odnos prema budućim naraštajima, naročito prema ženama.

"Značaj Festivala je višestruk i bitno nam je da se publici ponude kvalitetni sadržaji, ali i da promovišemo domaće stvaraoce, a ne samo i isključivo komercijalni programi", rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, Gradsko pozorište "Jazavac" jedino je pozorište u Republici Srpskoj koje se većim dijelom samofinansira i nema redovne donacije, ali i pored toga ima redovan repertoar na tri scene.

"Imamo i Školu glume i govora, koja ove godine ima više od 150 polaznika, te mješoviti hor, a uspijevamo i da održimo Festival. Ove godine Festival je prvi put podržao i kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, ali i naši redovni sponzori kompanije 'Tropik', 'Prointer' i drugi koji prepoznaju značaj i kvalitet našeg rada", rekao je Savanović.

On je naveo da se u novoj pozorišnoj sezoni, osim predstave "Istina", očekuje i premijera predstave za djecu, koju će režirati Belinda Božiković, a koja će biti izvođena povodom novogodišnjih praznika.

"U narednoj godini u planu je još jedna predstava na Večernjoj sceni, te jedna na dječijoj 'Juhu' sceni, kao i premijera u okviru sedmice Studija škole glume 'Jazavac'", rekao je Savanović. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije