Pozornica

Izložba "Art&Facts" u Kamenoj kući tvrđave Kastel od 18. marta

Izložba "Art&Facts" u Kamenoj kući tvrđave Kastel od 18. marta
Foto: N.N. | Izložba "Art&Facts" u Kamenoj kući tvrđave Kastel od 18. marta

BANJALUKA - Izložba "Art&Facts", koja je autorski projekat Udruženja za unapređenje i razvoj vizuelne i likovne umetnosti "Art-Zum" iz Beograda pod nazivom "'80 i '90 danas", biće otvorena u Kamenoj kući tvrđave Kastel 18. marta u 19 časova, u organizaciji Kulturnog centra Banski dvor.

Kako je saopšteno iz ove kuće, "Art&Facts" obuhvata izbor radova umjetnika Aleksandra Rafajlovića, Anice Vučetić, Darije Kačić, Dobrivoja Krgovića, Dragane Ilić, Dragoslava Krnajskog, Dušana Petrovića, Đorđija Crnčevića, Igora Antića, Marije Dragojlović, Milete Prodanovića, Milice i Vladimira Perića, Nine Todorović, Perice Donkova, Slobodana Kojića, Slobodanke Stupar, Srđana Apostolovića, Vladimira Ristivojevića i Zdravka Joksimovića.

"Više od jedne trećine navedenih učesnika (njih sedam) dobitnici su prestižne 'Politikine' nagrade za najbolju izložbu godine u Srbiji: Aleksandar Rafajlović (2004), Vladimir Perić Talent (2005), Anica Vučetić (2008), Marija Dragojlović (2009), Zdravko Joksimović (2016), Mileta Prodanović (2017) i Perica Donkov (2019), a 10 učesnika su ujedno i profesori na umjetničkim fakultetima i akademijama na kojima podučavaju naše buduće umjetnike", saopštavaju iz Banskog dvora.

Projekat "'80 i '90 danas", navodi se dalje u saopštenju, radove vrsnih savremenih umjetnika predstavlja u okviru raznovrsnih koncepata, kako bi se njihove umjetničke prakse mogle sagledati iz različitih uglova, pojasnile i približile publici.

"Koncept izložbe 'Art&Facts' koji se predstavlja banjalučkoj publici je arhiviranje artefakata kao dio procesa stvaranja umjetničkog djela. Izložba ukazuje na problematiku tradicionalnog značenja pojma 'artefakt' u današnje vrijeme digitalizacije i okvirima savremene umjetnosti, kao i na razloge potrebe za njegovom redefinicijom", navode iz Kulturnog centra Banski dvor, dodajući da se izložbom ukazuje na sličnosti i razlike između arhivske umjetnosti i arhiviranja artefakata kao djela procesa stvaranja umjetničkog rada.

Kako kažu iz Banskog dvora, izložba postavlja mnoga pitanja.

"Šta sve može biti artefakt i koje sve vrste artefakata postoje? U kojim fazama izrade umjetničkog djela se mogu naći arhivirani artefakti? Zašto je umjetnik posegnuo upravo za određenim artefaktom i inkorporirao ga u svoj rad? Da li kontekst posmatrača utiče na njegovo tumačenje artefakta? Naš cilj je da predočimo široj publici još jedan 'alat', tj. nov način iščitavanja umjetničkog djela, koji će im pomoći i pri sagledavanju drugih izložbi, a studentima likovnih akademija inspiraciju za nove ideje i načine uključivanja artefakata u sopstvene radove", navode iz Banskog dvora koji su ciljevi zastupljenih umjetnika na ovoj izložbi.

Svrha izložbe "Art&Facts", ističe se u saopštenju Banskog dvora, nije uspostavljanje objektivnog ugla posmatranja, jer on ne postoji.

"Umjesto toga, cilj je da dopustimo i podstaknemo eksperimentisanje i istraživanje novih mogućnosti u okviru percepcije umjetničkog djela", zaključuje se u saopštenju Kulturnog centra Banski dvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije