Pozornica

Izložba posvećena Milutinu Milankoviću u Prnjavoru

Izložba posvećena Milutinu Milankoviću u Prnjavoru
Foto: N.N. | Izložba posvećena Milutinu Milanković u Prnjavoru

U Centru za kulturu u Prnjavoru otvorena je izložba posvećena srpskom naučniku Milutinu Milankoviću povodom 140 godina od njegovog rođenja.

Na 28 ilustrativanih panoa predstavljeni su njegov život i dostignuća, a izložbu je organizovao Savez inovatora Republike Srpske.

Generalni sekretar Saveza LJubiša Pašić kaže da je izložba postavljena s ciljem da se prvenstveno mladi bolje upoznaju o otkrićima ovog srpskog naučnika kako bi dobili podstrek da se i sami bave naukom.

"Želja nam je da lik i djelo Milankovića približimo našem narodu, a posebno mladima. On treba da `napuni baterije` svima koji se bave naukom i pronalazaštvom", rekao je Pašić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Ilija Golić, mentor mladih inovatora iz Centra srednjih škola "Ivo Andrić" u Prnjavoru koji kaže da je Milankovićevo ime upisano velikim slovima u svjetskoj nauci i da ovaj naučnik predstavlja uzor za buduće generacije pronalazača.

On je podsjetio da njegovi učenici svake godine osmisle novi izum koji svoje mjesto pronađe u proizvodnji.

"To su najčešće energetski izumi koji ne ugrožavaju životnu sredinu. Ove godine smo nastupili na izložbi Saveza inovatora sa solarnom elektranom koja sunčeve zrake pretvara u struju", rekao je Golić.

U Prnjavoru će izložba posvećena Milankoviću biti otvorena do 29. septembra, nakon čega će je zainteresovani moći vidjeti u Derventi, Brodu i Modriči.

Milutin Milanković rođen je 1879. godine u Dalju u Hrvatskoj. Bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka, te popularizator nauke i fizičar.

On je dao dva fundamentalna doprinosa nauci - prvi je "Kanon osunčavanja Zemlje", koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema, a drugi teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promjena uzrokovanih astronomskim promjenama njenog položaja u odnosu na Sunce, danas poznato kao Milankovićevi ciklusi.

Milanković je kao autor ili koautor registrovao osam patenata, koje je od 1905. do 1933. podnosio u različitim državama. Sva svoja otkrića osmislio je u Beogradu, gdje je i umro 1958. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije