Pozornica

Jan Fabr zvanično otvorio 51. Bitef festival

Jan Fabr zvanično otvorio 51. Bitef festival
Foto: Ilustracija | Jan Fabr zvanično otvorio 51. Bitef festival

BEOGRAD - "Ljepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvijek donosi poruku pomirenja. Sa tim poklonom otvaram 51. Bitef festival. Dobrodošli iz svih krajeva svijeta. Srećno!", poručio je večeras u Centru "Sava" proslavljeni belgijski reditelj Jan Fabr, uoči početka svoje 24-časovne predstave "Olimp: U slavu kulta tragedije".

Publika u velikoj sali Centra "Sava" samo je čula Fabrov glas, s obzirom na to da je odlučeno da se niko prije izvođača ne pojavljuje na sceni.

Nakon Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika ima priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu u kome 27 izvođača 24 sata gotovo neprestano igra – probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdrživosti.

Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na cjelokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Za posjetioce pripremljeno je sve ono neophodno da se provede jedan dan na Bitefu: prostor za spavanje, restoran i snek bar, Sensa relaks zona, za izvještavanje sa predstave MTS je obezbjedio besplatan internet i zonu za punjenje telefona, dok će u Telegrup "Kviz it" kutku svi zainteresovani posetioci moći da učestvuju u interaktivnom kvizu i osvoje vrijedne nagrade.

"Olimp" dolazi u Beograd sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih djela ostvarenih na početku 21. vijeka, a ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta odsad dijeliti na period prije i posle Fabrove predstave

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije