Pozornica

Jazavac organizuje Zaplet, gostuju pozorišta iz Srbije, Hrvatske i BiH

Jazavac organizuje Zaplet, gostuju pozorišta iz Srbije, Hrvatske i BiH
Foto: gpj.ba | Jazavac organizuje Zaplet, gostuju pozorišta iz Srbije, Hrvatske i BiH

Gradsko pozorište Jazavac iz Banjaluke i ove godine organizuje Međunarodni festival glumca ZAPLET 12 sa podnaslovom Nova normalnost.

Pandemija virusa korona nije spriječila ljude iz ovog pozorišta da nastave tradiciju, a takmičarski dio festivala će početi 5. septembra predstavom Prah (Altteatar, Sarajevo).

“Uprkos nikad težoj situaciji u kojoj se pozorišta nalaze i ove godine ćemo ugostiti pozorišta i umjetnike iz BiH, Hrvatske i Srbije. Obzirom na sve okolnosti festival će ove godine imati drugačiju formu – biće održan od početka septembra do kraja oktobra. Dio predstava biće izveden na ljetnoj sceni, a dio u sali Gradskog pozorišta Jazavac”, saopšteno je iz Jazavca.

Za razliku od dosadašnjih festivala koji su bili otvoreni premijerom pozorišta domaćina, ovaj će biti zatvoren premijerom predstave Skupština u režiji Ivana Plazibata.

U dijelu festivala ZAPLET 12 INTRO van takmičarske konkurencije nastupiće Radoslav Rale Milenković i  Zijah Sokolović.

Prateći programi Zapleta biće izložba crteža i slika slikarki Dragane Nikolić i Dragane Grašar, program Razgovor sa glumcima kao i koncerti sastava Aquarel, Sanja i Vanja, Kajtez and the gang, Flutete i Jazz poetry.

Monodrama Naši dani je na programu 1. i 2. septembra, a 4. septembra će biti kabare Zijaha Sokolovića Međuigre 0-24. Kada je riječ o takmičarskom programu nakon Praha, publika će 10. septembra moći da pogleda predstavu Nije čovjek ko ne umre (Pozorište Prijedor), 12. septembra Fine mrtve d(j)evojke (Beogradsko dramsko pozorište), 30. septembra predstavu Obitelj (HNK Split),

Iz Jazavca je saopšteno da će i ove godine biti dodjeljeno pet nagrada od strane stručnog žirija: Nagrade za najboljeg glumca i glumicu, Nagrada za najboljeg mladog glumca i mladu glumicu i Nagrada za najbolju predstavu.

Stručni žiri čine Nataša Ivančević, glumica Narodnog pozorišta RS, Božana Bijelić, glumica Dječijeg pozorišta RS i Petar Bilbija, kompozitor i multimedijalni umjetnik. Publika će nakon svake predstave birati najboljeg glumca večeri.

Ovogodišnji festival pomogli su Kabinet predsjednika RS, Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS, Grad Banjaluka i Fond za otvoreno društvo BiH. Banka partner je ADDIKO banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije