Pozornica

"Jazavac pred sudom" oduševio Sokočane

"Jazavac pred sudom" oduševio Sokočane
Foto: Srna | "Jazavac pred sudom" oduševio Sokočane

SOKOLAC - Pozorišna predstava "Jazavac pred sudom", koju su na Sokocu odigrali glumci Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Mihaila Laptoševića, oduševila je oko 500 gledalaca u Parohijskom domu.

Glumac Daniel Kovačević, nakon što je sinoć za sokolačku publiku odigrao ulogu legendarnog Davida Štrpca, rekao novinarima da je ponosan što je došao na Romaniju sa predstavom koja ima dugačak život, ali za koju je, kako je rekao, trebalo neko vrijeme da doraste i da se odigra ovdje na njenom autentičnom mjestu".

"Predivno! Prepuno mi je srce!", rekao je Kovačević i dodao da će opet biti prilike da igra za publiku u ovom kraju, jer se, kako je istakao, uvijek vraća na mjesto gdje jednom dođe.

Kovačević je naglasio da podjednako daje sve svoje emocije liku koga glumi, bez obzira da li predstavu igra na velikoj pozornici ili u nekom malom mjestu.

Predstava "Jazavac pred sudom" predstavlja dramatizaciju književnog djela srpskog pisca Petra Kočića, napisanog 1903. godine, koje je i danas interesantno i igra se u srpskim pozorištima više od jednog vijeka.

Na Sokocu je odigrana zahvaljujući Zavičajnom udruženju "Romanija" sa sjedištem u Beogradu.

Koordinator ovog udruženja za Republiku Srpsku Milan Jolović Legenda izrazio je zahvlanost Zavičajnom udruženju "Romanija" koje je organizovalo i omogućilo da istaknuti glumci Beogradskog dramskog pozorišta odigraju ovu "kultnu predstavu" za publiku na Sokocu.

"Moglo je da se vidi po posjećenosti koliko je sokolačka publika gladna ovakvih predstava, koje nedostaju ovom kraju i mi ćemo u narednom periodu u saradnji sa Zavičajnim udruženjem nastojati da obezbijedimo što više ovakvih predstava sa eminentnim beogradskim glumcima", najavio je Jolović.

U predstavi je glumac Daniel Kovačević igrao ulogu Davida Štrpca, Vladimir Tešović ulogu sudije, Dejan Stojaković pisara, a Mihailo Laptošević, koji je i režiser predstave, ulogu doktora.

Petar Kočić /1877-1916/ je srpski književnik rođen u BiH, koji u svojim proznim i dramskim djelima realitički i satirično prikazuje socijalno - političko stanje u tadašnjoj zemlji pod austro-ugasrkom vlasti.

Zavičajno udruženje "Romanija" obnovilo je svoj rad sredinom maja prošle godine u Beogradu, a okuplja ljude čije je porijeklo sa područja opština Sokolac, Rogatica, Pale i Han Pijesak, sa ciljem očuvanja identiteta, održavanja bližih veza sa rodnim krajem, te afiramacije ekonomskih, kulturnih i drugih odnosa Republike Srpske i Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije