Pozornica

"Jedan je Muhamed Ali" osvojio četvrtu regionalnu nagradu

"Jedan je Muhamed Ali" osvojio četvrtu regionalnu nagradu
Foto: Velija Hasanbegović | "Jedan je Muhamed Ali" osvojio četvrtu regionalnu nagradu

SARAJEVO/ZAGREB - Glumac Narodnog pozorišta Sarajevo Ermin Sijamija osvojio je nagradu "Ivo Serdar" na Međunarodnom kazališnom festivalu 48. Dani satire Fadila Hadžića. Sijamiji je ova nagrada dodijeljena za ulogu Ibrahima u predstavi "Jedan je Muhamed Ali".

Ovo je samo jedno od izvođenja predstave "Jedan je Muhamed Ali" organizovanih u sklopu regionalne turneje i ujedno četvrta regionalna nagrada.

Kako saopštavaju iz Narodnog pozorišta Sarajevo, Dani satire Fadila Hadžića je festival koji je tokom juna održan u Zagrebu, a dovodi najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i regiona.

"Na ovogodišnjem programu festivala izvedeno je 12 predstava, iz Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja, a odredili su ga savremeni pisci i autorski projekti te adaptacija klasika, dakle - savremena riječ", navode iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dodaju da su u komadu "Jedan je Muhamed Ali" pored Ermina Sijamije uloge ostvarili Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović.

"Kako je pravo ime Muhammada Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode", zapisala je o predstavi Vedrana Božinović dramaturg i glumica.

Dramaturgiju potpisuje Vedrana Božinović, scenografiju i kostimografiju Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreograf Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.

"Ovo je priča o olovki u koju stane 100 hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju. Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhammada Alija. Ali ne baš kao njegovim. Jer jedan je Muhammad Ali", navela je Božinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije