Pozornica

Još danas i sutra promotivne cijene za festival "Zlatna vila"

Još danas i sutra promotivne cijene za festival "Zlatna vila"
Foto: Ilustracija | Još danas i sutra promotivne cijene za ulaznice za festival "Zlatna vila"

PRIJEDOR - Organizacioni odbor Međunarodnog festivala pozorišta "Zlatna vila", koji će u Prijedoru od 18. do 24. aprila ugostiti sedam pozorišnih kuća iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, pozvao je ljubitelje teatra da još danas i sutra iskoriste mogućnost pretprodaje paketa ulaznica po promotivnoj cijeni.

Paket ulaznica u pretprodaji za svih sedam predstava košta 50 KM, a pojedinačne ulaznice koštaće 12 KM. Još danas i sutra u prodaji su samo paketi, a nakon toga u prodaju će biti puštene pojedinačne karte.

U takmičarskoj konkurenciji su predstava "Šest lica traži autora" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, prema tekstu Luiđija Pirandela i u režiji Olivera Frljića, "Ravna ploča" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije.

Takmiče se i "Naši dani" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, prema tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića, "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta Podgorica, prema tekstu i u režiji Borisa Liješevića, te "Osama - kasaba u NJujorku" Zvezdara teatra iz Beograda, prema tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

Osim takmičarskih, igraće se i dvije predstave izvan konkurencije, a Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor revijalno će igrati svoju koprodukciju "Frenki i DŽoni", prema tekstu Terensa Meknelija i u režiji Tee Puharić, dok će Gradsko pozorište "Jazavac" iz Banjaluke u čast nagrađenih igrati predstavu "Bračni par(astos)", prema tekstu Mata Morila i u režiji Đurđe Tešić.

Prvobitno je bilo najavljeno da će festival zatvoriti Pozorište Prijedor premijernim izvođenjem predstavu "Neobična pošiljka", prema tekstu Luke Đakomocija i u režiji Lilijane Ivanović, ali je ova premijera odgođena, a umjesto nje uvrštena "Jazavčeva" kultna komedija.

Celektor festivala je Marko Misirača, a članovi žirija Predrag Bjelošević, Gordana Gadžić i Slobodan Ćustić, dok će okrugle stolove, koji će se održavati nakon predstava, voditi režiser Lilijana Ivanović.

U pratećem programu biće predstavljene tri knjige /drame Almira Bašovića, "Kuvani glumci" Milana Špičeka i monografija o kralju Petru Anite Panić/, te glumci Sloboda Mićalović, Branko Janković i Andrija Kuzmanović.

Biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu.

Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sponzor nagrade za najbolju predstavu Fabrika keksa "Mira" iz Prijedora, članica "Kraš grupe", a sponzor nagrade publike prijedorska kompanija "Arselor Mital".

U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival "Kočićeva srpska scena", a novi festival, iako koncepcijski različit, nastavlja tradiciju prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv ovogodišnjeg Međunarodnog festivala pozorišta "Zlatna vila" piše i redni broj 14.

U Prijedoru će se ovaj festival održavati bijenalno, odnosno smjenjivati svake druge godine sa Međunarodnim festivalom horova "Zlatna vila", koji je od 2001. godine održan 18 puta.

Oba festivala nose ime baštineći tradiciju Srpskog pravoslavnog društva "Vila" osnovanog u gradu na Sani 1885. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije