Pozornica

Jubilarna 65. sezona uspješna za KUD "Čajavec": Igrom i humanošću osvajali nagrade i srca

Jubilarna 65. sezona uspješna za KUD "Čajavec": Igrom i humanošću osvajali nagrade i srca
Foto: N.N. | Jubilarna 65. sezona uspješna za KUD "Čajavec": Igrom i humanošću osvajali nagrade i srca
Nevena Maksimović

BANJALUKA - Iako je ovo bila prilično naporna godina, jer su sve selekcije bile angažovane, veoma sam zadovoljan sezonom iza nas. Uz sve to, ona je bila i jubilarna, kazao je Momčilo Vesović, direktor KUD "Čajavec" iz Banjaluke.

Naime, igračka sezona bila je 65. za ovaj KUD, a završni nastup, koji je nedavno održan u Narodnom pozorištu RS, bio je prema Vesovićevim riječima 65. u ovoj sezoni.

Pored brojki koje se poklapaju, u KUD-u se u ovoj godini mnogo toga poklopilo - od nastupa do poziva na reprezentativne festivale.

"Čini mi se da su pored članova KUD-a najviše radile naše garderoberke koje su konstantno imale posla oko pranja, peglanja i pakovanja nošnji jer smo cijelu sezonu negdje putovali i nastupali", govori Vesović.

Dodaje da su pored prezentacije njihovih igara ovi nastupi imali i plodonosan karakter, odnosno vraćali su se sa značajnim nagradama od kojih ističe prvo mjesto za igru i drugo mjesto za orkestar u Sofiji.

"Kvalitet našeg ansambla dokazao je i poziv za učešće na festivalu u Turskoj sljedeće godine, koji je jedan od najvećih u Evropi, sa nagradnim fondom od 10.000 evra. Pripreme ćemo početi već od 1. marta", istakao je on.  

Tokom godine se radilo i na proširenju ansambla, ali i nošnji, za šta je uloženo oko 7.000 KM, te je fundus nošnji obogaćen onima za igre iz okoline Niša.

"Sa posebnim ponosom bih istakao koncert pod nazivom 'Banu u čast'. Ovo svojevrsno muzičko-scensko djelo pored ljepote i umijeća kojima se predstavilo više od 150 odabranih članova, imalo je i vrlo važnu edukativnu komponentu za brojnu prisutnu publiku u smislu upoznavanja sa životom i djelom bana Svetislava - Tise Milosavljevića", dodao je on.

Napomenuo je da je ansambl proširen za više od 100 novih članova, tako da sada "Čajavec" broji 450 članova, što je još jedan dokaz da su mladi i te kako zainteresovani za nastavljanje naše kulture i tradicije.

"Uspijevamo da se uklopimo u finansijsku konstrukciju jer grad Banjaluka sredstva koja planira za naš rad sada i isplaćuje u toku godine, te je mnogo lakše planirati aktivnosti", pojasnio je Vesović.

Zaključio je da su posebno srećni što su zahvaljujući humanitarnoj akciji koju su pokrenuli uspjeli da prikupe neophodna sredstva za neometano liječenje Miroslava Mirnića, jednog od svojih članova, čijem se skorašnjem izlječenju i povratku u KUD nadaju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije