Pozornica

Jubilarni FEDU: Festival umjetnosti, mašte i znanja od 3. do 7. maja

Jubilarni FEDU: Festival umjetnosti, mašte i znanja od 3. do 7. maja
Foto: Ustupljena fotografija | Jubilarni FEDU: Festival umjetnosti, mašte, radosti i znanja od 3. do 7. maja

SARAJEVO - Jubilarni, 10. Festival dječije umjetnosti (FEDU) biće održan od 3. do 7. maja na nekoliko lokacija u Sarajevu - Pozorištu mladih (otvaranje i zatvaranje festivala, takmičarski pozorišni pregram), Centru za kulturu i mlade Općine Centar, Muzeju Sarajeva, Umjetnička galerija BiH.

Kako organizatori saopštavaju, u Općini Novi Grad  FEDU će predstaviti književni karavan, pozorišne predstave iz takmičarskog i pratećeg pozorišnog programa, kreativno-edukativne radionice i izložbe koje će  na programu biti od 6. do 9. maja. "Festival dječije umjetnosti je internacionalni, takmičarski umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralaštvo za mlade te autorsko stvaralaštvo za djecu i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnost, ples, film, slikarstvo i muziku, uz njegovanje bh. autorskog izraza", navode organizatori.

Pojašnjavaju da se na ovaj način razvija književna, pozorišna, likovna i muzička umjetnost u BiH, otvoraju nove mogućnosti recepcije i perspektive, te proširuju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.

U toku festivala djeca i roditelji besplatno mogu pogledati 10 teatarskih predstava iz regiona (najboljih po ocjeni selektora) i dvije predstave pratećeg pozorišnog programa ("Šareni brod" Kult produkcije iz Tuzle, i spomenuti mjuzikl "Lonodonska priča" iMTM iz Sarajeva).

U okviru festivala dodjeljuju se nagrade: "Aidin maslačak teatar" - najbolja predstava, najbolji glumac i glumica, najbolja režija, dramski tekst, scenografija i kostim, "Aidin maslačak bajka" - za najbolje književno ostvarenje afirmiranih pisaca

Najbolje mlado spisateljsko pero "Aida" - za najbolje književno ostvarenje učenika osnovnih škola, te "Aidin maslačak art" - za dosage u likovnoj i primijenjenoj umjetnosti.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Novi Grad, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Fondacija za izdavaštvo, Fondacija za bibliotečku djelatnost, Općina Stari Grad i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije