Pozornica

Jubilej predstave "Celo telo tu me boli": Smijeh kao najjače oružje protiv stvarnosti

Jubilej predstave "Celo telo tu me boli": Smijeh kao najjače oružje protiv stvarnosti
Foto: Aleksandar Čavić | Jubilej predstave "Celo telo tu me boli": Smijeh kao najjače oružje protiv stvarnosti

BANJALUKA - Predstava "Celo telo tu me boli", po kojoj je Gradsko pozorište "Jazavac" postalo prepoznatljivo, premijerno je izvedena 24. aprila 2014. godine, a u srijedu uveče, tačno deset godina nakon premijere, od 20 časova biće izvedena 164. put.

Predstava je nastala po komadu "Lekcija" Ežena Joneska, adaptaciju i režiju potpisuje Nikola Kolja Pejaković, dok uloge ostvaruju Nikolina Friganović (pored Friganovićeve, nastupala je i Anja Ilić), Ljubiša Savanović i Velimir Blanić.

Scenografiju i kostimografiju potpisala je Vladana Trnić.

Sto šezdeset četvrta repriza, kako javljaju iz Gradskog pozorišta "Jazavac", ovu predstavu čini najizvođenijom u banjalučkim pozorištima, a i jednom od najpopularnijih.

Predstava je gostovala u 30 gradova, pet država i pogledalo ju je više od 45.000 ljudi. Pored gotovo svih većih mjesta u Bosni i Hercegovini, "Celo telo tu me boli" izvedeno je u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Norveškoj i Švajcarskoj.

Ovom prilikom podsjećamo šta je o predstavi pred samu premijeru kazao reditelj.

"Izabrali smo Joneskovu 'Lekciju' da nam bude povod za jednu našu priču, priču o našem svakodnevnom teatru apsurda: na ulicama, na poslu, na TV-u, svuda… Mi više ne idemo u pozorište da bismo vidjeli pozorište, ono je svakodnevno pred našim očima, ludo, nezaboravno i totalno apsurdno. Naša stvarnost je apsurdnija od Joneskovog svijeta i zato ćemo tu stvarnost da utkamo u njega. Glupost i bahatluk vlada, a običan svijet, normalan svijet, pati. Možemo se samo gorko nasmijati na to. Mi, u pozorištu, nemamo iluzija da će se stvari promijeniti, biće samo još gore i blesavije, i zato biramo smijeh kao izlaz, jedini izlaz iz ovog teatra apsurda koji se zove svijet i Republika Srpska u njemu", zapis je Nikole Kolje Pejakovića, koji je takođe birao muziku za predstavu.

A koliki je smijeh izlaz i kakvo je smijeh oružje, govorili su glumci deset godina nakon premijere.

"Deset godina igranja predstave 'Celo telo tu me boli' pružilo mi je nevjerovatno iskustvo kakvim se može mali broj glumaca pohvaliti. Igrati u, sad slobodno mogu da kažem, kultnoj predstavi Gradskog pozorišta 'Jazavac' sa preko 160 izvođenja, daje vam osjećaj takve sigurnosti i sreće jer sazrijevate i kao glumac i kao čovjek u isto vrijeme kroz predstavu koja je hiljade ljudi nasmijala, zaintrigirala i zapitala", kazao je Velimir Blanić povodom ovog jubileja.

Za predstavu je, kako dalje kaže, vremenom postao emotivno vezan.

"Posebno sam emotivno vezan za 'Celo telo' jer su svi saradnici i kolege tokom procesa čekali da postanu roditelji, tako da odrastanjem naše djece uviđam koliko zapravo predstava traje i koliko je u principu još mlada i pred njom je dug životni put. Radujem se svakom novom igranju  u nadi da ćemo proslaviti i punoljetstvo naše drage predstave", ističe Blanić.

Nikolina Friganović kaže da ona i kolege i danas predstavu igraju istim žarom kao na početku.

FOTO Aleksandar Čavić
FOTO Aleksandar Čavić

"Počelo je prije deset godina. 'Celo telo tu me boli'! Počelo je da boli baš tu, u 'Jazavcu'. Nismo znali da će da nas boli toliko dugo, ali smo izdržali. I nakon deset godina, radost, ludost, isti žar, smijeh i igra je tu. Sve je tu! Pa, neka boli još ovoliko. Uzdravlje", navela je Nikolina Friganović.

Ljubiša Savanović, glumac i organizator Gradskog pozorišta "Jazavac", navodi da je "Celo telo tu me boli" ovom teatru otvorilo mnoga vrata.

"Da je samo ova predstava urađena u prethodnih deset godina u 'Jazavcu' bilo bi to mnogo. Hvala Bogu, nije jedina. Ali pokrenula je toliko priča i otvorila toliko vrata. Uprkos svemu što nas okružuje. I opet se smijeh pokazao kao najjače oružje. Smijeh i igra. Toliko ljubavi, radosti, nezaboravnih trenutaka… Rasli smo, sazrijevali i odrastali uz Stanu, Jadranku i Savu. Svakom mladom glumcu i glumici želim da dožive svoje 'Celo telo'", izjavio je Savanović.

Podsjećamo, Nikola Kolja Pejaković tekst "Celo telo tu me boli" podstavio je i u beogradskom "Teatru na brdu" u oktobru 2019. godine, a i ova predstava, poput originalne banjalučke, takođe uspješno igra i puni sale prethodne četiri i po godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije