Pozornica

KUD "Čajavec" drugi na festivalu u Bugarskoj

KUD "Čajavec" drugi na festivalu u Bugarskoj
Foto: Ilustracija | KUD "Čajavec" drugi na festivalu u Bugarskoj
Nevena Vržina

SOFIJA - Reprezentativni ansambl narodnih igara i pjesama KUD-a "Čajavec" iz Banjaluke osvojio je drugo mjesto na 21. interkontinentalnom festivalu folklora "Vitosha 2017", koji je održan u Bugarskoj.

Banjalučki folkloraši predstavili su se u takmičarskom dijelu spletom igara dinarske etnokoreološke zone, i saborskim igrama iz stare Banjaluke, a u revijalnom dijelu: igrama iz istočne Hercegovine, igrama iz Pčinje, igrama Kosovskog pomoravlja i šopskim igrama.

"U veoma jakoj konkurenciji 14 ansambala iz cijelog svijeta, od čega su šest profesionalni nacionalni ansambli i dva univerzitetska ansambla visokog kvaliteta, osvojeno je čarobno visoko drugo mjesto, ali i prvo mjesto za najbolji orkestar festivala. Značajno je napomenuti da je uspjeh još veći kada se ima u vidu da je žiriranje fetivala obavilo 12 izuzetno stručnih ljudi iz oblasti folkloristike", kazao je Momčilo Vesović, direktor KUD-a "Čajavec".

On je dodao da je ovaj izuzetan uspjeh još jedan dokaz ljepote naše nematerijalne kulturne baštine, posebno u sferi igre i pjesme.

Prvo mjesto osvojio je državni ansambl Gruzije, a treće mjesto univerzitetski ansambl iz Rige - Latvija.

KUD "Čajavec" dobio je i poziv da sljedeće godine učestvuje na Interkontinentalnom festivalu folklora u Istanbulu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije