Pozornica

KUD-ovi iz Ljubljane i Banjaluke nastupili u Narodnom pozorištu RS

KUD-ovi iz Ljubljane i Banjaluke nastupili u Narodnom pozorištu RS
Foto: Jelena Đurđević | KUD-ovi iz Ljubljane i Banjaluke nastupili u Narodnom pozorištu RS

BANJALUKA - Kako se njeguje tradicija, folklor i kultura naroda i zemlje iz koje potičete najbolje su u utorak veče pokazali članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva (SKUD) "Mladost" iz Ljubljane, koji su nastupili u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Posjetioci su mogli da uživaju i u nastupu KUD-a "Pelagić" iz Banjaluke, a ovo veče folklora organizovao je tržni centar "Mercator - Borik" povodom  povratka na tržište RS i BiH ovog trgovinskog lanca.

U Velikoj sali ove pozorišne kuće bila su popunjena sva mjesta, pa je dosta zainteresovanih moralo i da stoji. Već sa prvim izlaskom na scenu članova SKUD "Mladost" iz Ljubljane, koji su izvodili igre iz Bele Palanke, krenuli su aplauzi i pjesma, a dobro raspoloženje samo je nastavljeno izlaskom na scenu KUD-a "Pelagić", koji su izvodili "Krajiške igre".

Drago Vojvodić, predsjednik SKUD "Mladost", rekao je da je ovo društvo najbrojnije srpsko društvo u inostranstvu.

"Mnogo nam je značajna saradnja sa kulturno-umjetničkim društvima iz RS i ona je izuzetno jaka i plodonosna. Veći dio društava iz RS su u nekoliko navrata bili naši gosti, a sada smo mi ovdje. Vjerujem da će tako ostati i u budućnosti", kazao je Vojvodić.

Atraktivni splet igara i pjesama KUD-a "Mladost" iz Ljubljane na najbolji je mogući način dokazao koliko je bitno očuvanje tradicije, kao i da je ono na najvišem nivou moguće i van granica države u kojoj ste rođeni.

Predsjednik KUD-a "Pelagić" Milenko Savanović naglasio je da ovo društvo ima 350 članova i ove godine obilježava 90 godina rada.

"Veoma smo srećni što večeras igramo sa prijateljima iz Slovenije. Vjerujem da će naša dobra saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. Ovo je velika godina za naše društvo, tako da je cijela obilježena nastupima i gostovanjima", rekao je Savanović.

Nastup su obogatile i pjevačke tačke, izvođenje igara iz Bosne, Srbije, Slovenije, a drugačije nošnje koje su za svaku koreografiju predstavili članovi SKUD-a "Mladost" posebno su oduševile prisutne.

Inače, KUD iz Ljubljane je u utorak tokom dana nastupio u "Mercatoru - Borik", gdje su upotpunili prezentaciju i degustaciju tradicionalnih slovenačkih gastronomskih specijaliteta, koje su pripremile članice Udruženja Slovenaca Republike Srpske "Triglav".

"'Mercator' je ponosan što ima učešće u povezivanju i saradnji kulturno-umjetničkih društava iz regiona i vjeruje da time čini pravu stvar za svoje sugrađane", kazali su u ovom trgovinskom lancu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije