Pozornica

Kafana kao odgovor na pitanja o životu

Kafana kao odgovor na pitanja o životu
Kafana kao odgovor na pitanja o životu

Predstava "Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče" premijerno je izvedena u četvrtak naveče na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a publika je kraj dočekala na nogama, pozdravljajući glumce i reditelja Harisa Pašovića ovacijama.

Muzičko-plesna koprodukcija Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici i "East-West Centra" iz Sarajeva je autorski projekat Pašovića i koreografa Edvarda Kluga, direktora Baleta u Mariboru.

Kroz pop-folk hitove ispričana je priča o malom gradu na Balkanu, u kojem je kafana jedini odgovor na temeljna pitanja koja sebi postavlja obični čovjek.

Ekipa plesača iz pet zemalja igrala je koreografije Edvarda Kluga, uz muziku koju je uživo izvodio Filip Tan, višestruko nagrađivani kompozitor iz Singapura. Fatalnu kafansku pjevačicu igra solistkinja sarajevske Opere Aida Čorbadžić, koja je i jedina žena na sceni.

"Budući da je Balkan neslavno poznat po notornim mačoističkim stavovima, bilo je nekako normalno da mi baš tu, u tom vulkanu tog mačoizma, ispitamo šta je to muškarac 21. stoljeća", rekao je Pašović nakon premijere. Prema njegovim riječima, činjenica da ekipa dolazi iz nekoliko zemalja omogućila je da taj pop-folk vide mirnije i bez predrasuda.

"Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče" govori i o tome da većina fudbalskih fanova u svijetu dijeli ista iskustva, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rasu, vjeru i godine.

Jezik fudbala je univerzalan, stoga je cilj autorskog tima bio da, igrajući predstavu u manjim gradovima u BiH, razbije izolaciju, omogući građanima da budu izloženi djelima najviše umjetničke vrijednosti i promoviše komunikaciju i dijalog u svim dijelovima zemlje.

Predstava, koja traje nepuna dva sata, okupila je umjetnike iz Belgije, Italije, Burkine Faso, Singapura, Rusije, Turske, Slovenije i BiH.

Nakon premijere u Zenici, slijedi turneja u 10 bh. gradova, a sarajevska publika predstavu će vidjeti na predstojećem MESS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije