Pozornica

Kamerni teatar 55 proslavlja 69 godina

Kamerni teatar 55 proslavlja 69 godina
Foto: Kamerni teatr 55 | Kamerni teatar 55 proslavlja 69 godina

Svaka godina je bila nova avantura, a svaka predstava nova priča, poručili su iz Kamernog teatra 55 iz Sarajeva povodom proslave 69 godina postojanja ove kulturne ustanove.

„Kamerni teatar 55 proslavlja 69 godina neumornog rada, strasti i predanosti umjetnosti. Hvala vam na podršci“, navode iz Kamernog teatra 55.

Kamerni teatar 55 osnovao je 1955. godine u Sarajevu veliki pozorišni reditelj, producent i teoretičar, Jurislav Korenić, u traganju za novim teatarskim izrazom, te iz potrebe za drugačijim teatarskim profilom od onoga koji je preovladavao u većini pozorišta tadašnje Jugoslavije. Taj novi, inovativan i tragalački pristup u teatarskoj produkciji predstavljao je stremljenje prema evropskoj avangardi toga vremena.

Tokom godina, ovaj teatar je stekao veliki ugled koji je prevazišao granice Bosne i Hercegovine kao teatar visokih umjetničkih standarda sa izuzetnim glumačkim ansamblom. U prosjeku oko 13.000 ljudi tokom godine pogleda predstave, a kapacitet dvorane Kamernog teatra je 160 mjesta. Svoje predstave igraju u svim zemljama regiona kao i u drugim državama Evrope.

Kamerni ima stalni ansambl od 20 glumaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije