Pozornica

"Kerempuh" širio zarazan smijeh u Banjaluci

"Kerempuh" širio zarazan smijeh u Banjaluci
Foto: A.Čavić | "Kerempuh" širio zarazan smijeh u Banjaluci

Eling i Kjel, cimeri iz mentalne institucije i protagonisti crnohumorne drame Simona Benta, o, kako njihovoj tako i o našoj prilagodljivosti u savremenom društvu, oživljeni u glumačkim bravurama i improvizacijama ansambla Satiričnog kazališta "Kerepmuh" iz Zagreba, likovi su koji su do suza nasmijali banjalučku publiku u utorak uveče u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Predstava je izvedena u ukupno četvrtoj i trećoj takmičarskoj večeri Međunarodnog festivala glumca "Zaplet", a riječ je o komadu "Elling" mladog reditelja Hrvoja Korbara. 

Korbar se poslužio Bentovim tekstom koji je zapravo dramska adaptacija četiri romana savremenog norveškog pisca Ingvara Ambjornsena, prema kojima je snimljen i film 2001. godine nominovan za "Oscara" za najbolji strani film. 

Glavne protagoniste Elinga i Kjela igrali su Marko Makovičić i Filip Detelić, ulogu socijalnog radnika Frenka igrao je Luka Petrušić, tri ženske uloge u komadu odigrala je Csilla Barath-Bastaić, a u ulozi Alfonsa bio je Velimir Čokljat.

Svi likovi graniče sa društvenom marginom u jednoj uređenoj Norveškoj i njihove priče veoma su bliske ovdašnjoj publici. Međutim, priča Elinga i Kjela univerzalna je i ljudska i ona može da se prenese na bilo koju porodicu ili širu društvenu zajednicu koju na neki način guše ustaljene norme ponašanja. 

Anksioznost i razne vrste mentalnih oboljenja samo su posljedica svega toga. Šta dovodi do posljedica, odnosno šta je normalno, a šta ne, kako i kod koga biti prihvaćen i prilagođen, pitanja su koja bez sumnje postavlja ova predstava, a koja često ostaju u sjenci komičnih situacija. 

Na putu iz mentalne institucije do "normalnog života", koji će u stanu "na slobodi" o trošku države voditi dva nova prijatelja, mnoge su peripetije. Te peripetije će u publici izazivati zarazan smijeh i banjalučku izvedbu ovog komada učiniti znatno dužom.

Zaraznom smijehu na sceni neće odoljeti ni glumci Filip Detelić i Luka Petrušić, što ovu predstavu može lako diskvalifikovati u trci za glavnu nagradu kod festivalskog žirija i dovesti do negodovanja struke, ali improvizacije kojima su se glumci "vadili" iz ovih situacija izazivale su sve veće oduševljenje u publici. 

Da je uživanje što se tiče ansambla i publike bilo obostrano, potvrđuju i Petrušićeve riječi tokom okruglog stola.

"Hvala Gradskom pozorištu 'Jazavac', koje je ugostilo Satirično kazalište 'Kerempuh', koje se nekada davno isto zvalo 'Jazavac'. Nama 'jazavcima' koji se osjećamo tako velika je čast bila glumiti ovdje. Hvala vam puno, bili ste divna publika. Da, ovo je predstava koju smo radili s mjerom i sa točno određenim trajanjem, međutim nismo roboti i koji put se dogodi da igramo duže kao večeras", kazao je Petrušić. Nakon okruglog stola upriličen je i razgovor sa glumcem Filipom Šovagovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije