Pozornica

"Kestenburg" od 28. do 30. novembra: Banjaluka u znaku pozorišta

"Kestenburg" od 28. do 30. novembra: Banjaluka u znaku pozorišta
Foto: Aleksandar Čavić | "Kestenburg" od 28. do 30. novembra: Banjaluka u znaku pozorišta

Četvrto izdanje Međunarodnog festivala "Kestenburg" biće održano od 28. do 30. novembra u Banjaluci, potvrdio je direktor festivala Aleksandar Pejaković u petak u "Podrum sceni" Banjalučkog studentskog pozorišta.

Festival će otvoriti dvostruki prvak svijeta u džudu Nemanja Majdov, koji će time dati svoj doprinos i pridružiti se sportistima Slađani Golić, Saši Čađo i Abazu Arslanagiću, koji su svečano otvarali prethodna tri izdanja prestižnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg".

"Raduje me to što u Republici Srpskoj postoje mladi glumci okupljeni oko Studentskog pozorišta, koji imaju želju da našu državu predstave na međunarodnoj sceni. Ponosno ću da pričam na različitim geografskim širinama o našem divnom 'Kestenburgu', koji postoji u našoj predivnoj Republici Srpskoj", kazao je Majdov.

Aleksandar Pejaković istakao je da će Banjalučkom studentskom pozorištu biti izuzetna čast što je među brojnim uglednim gostima iz cijelog svijeta koji su do sada podržali festival "Kestenburgu" biti i proslavljeni džudista Nemanja Majdov.

Prema riječima Nede Simić Žerajić, urednice festivala, u takmičarskom programu festivala na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biće izvedene tri studentske predstave. U izvođenju Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja glumci u klasi profesora Branimira Popovića predstaviće komad "U plamenu strasti", studenti u klasi profesorice Elene Kostić sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci igraće predstavu "Serbus Evropeikus", dok će Fakultet dramskih umjetnosti iz Beograda predstavljati studenti u klasi profesora Srđana Karanovića predstavom "Greta iz Fausta".

Van takmičarske konkurencije biće izvedena predstava "Naša krila" reditelja Si Jong Voa i u produkciji "Teatra foks" iz Južne Koreje, te dvije komične opere u režiji docenta Vladana Đurkovića "Tako čine sve" i "Služavka gospodarica", a u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda.

U okviru ovogodišnjeg "Kestenburga" prvi put biće održan i okrugli sto, koji će voditi novinar Dževdet Tuzlić, a na kojem će biti predstavljeni svi učesnici festivala. Na okruglom stolu će, pored glumaca, aktivno učestvovati i profesori, kao i asistenti sa četiri univerziteta. Smisao okruglog stola, kako je naglasio Pejaković, biće da univerzitetski profesori podijele svoja iskustva o glumačkim metodama sa studentima drugih fakulteta, ali i sa publikom, studentima i svima koji su zainteresovani za njihov rad.

Stručni žiri ovogodišnjeg "Kestenburga" radiće u sastavu: glumica Svetlana Bojković iz Beograda kao predsjednik, akademski slikar Maja Dodig iz Banjaluke, dramatrug Branislav Nedić iz Kruševca, pozorišni producent Bojan Ćetković iz Kruševca i glumica Aleksandra Ćosić iz Beograda kao članovi. Stručni žiri dodjeljuje nagradu "Zlatni kesten" za najbolju predstavu u cjelini.

Pored "Zlatnog kestena", na festivalu će biti dodijeljene i nagrade "Bronzani" i "Srebrni kesten", kao i specijalne nagrade Direkcije festivala "Kestenov list" i "Dajak".

Žiri novinara radiće u sastavu Srđan Radanović, Sanja Popović i Tatjana Marjanović, dok će žiri publike činiti Suzana Šalić, diplomirani ekonomista, te članovi Ljiljana Zrnić i Vesna Aljetić, diplomirani inženjeri elektrotehnike.

I ove godine redakcija "Glasa Srpske" će dodijeliti nagradu za najbolju predstavu jednoj od akademija koje se takmiče u zvaničnoj selekciji, a žiri će odlučivati u sastavu Borjana Radmanović Petrović, Žarko Marković, Darija Galonja, Milanka Mitrić i Ilijana Božić kao članovi.

Na svečanom zatvaranju festivala biće odigrana predstava "Šećer je sitan, osim kad je kocka", u produkciji "Teatra na brdu" iz Beograda, u režiji Nikole Kolje Pejakovića, dok u predstavi igraju Andrija Milošević, Milena Živanović, Sloboda Mićalović i Viktor Savić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije