Pozornica

Klasici koji iznova zabavljaju i oduševljavaju publiku

Klasici koji iznova zabavljaju i oduševljavaju publiku
Foto: N.N. | Klasici koji iznova zabavljaju i oduševljavaju publiku

Magiju starog Holivuda savršeno su dočaravali velikani svjetskog glumišta Odri Hepbern, Ketrin Hepbern, Hemfri Bogart, Vivijen Li, Klark Gejbl, Gregori Pek i mnoga druga glumačka imena, a atmosfera crno-bijelih filmova, romantične, dramske, kriminalističke i pustolovne tematike podstiče i na razmišljanje o ljubavi, životu i porodici.

Naslovi filmskih ostvarenja u kojima su velikani sedme umjetnosti odigrali uloge života kao stvoreni su da provedemo prijatne trenutke u toplini vlastitog doma u vrijeme pandemije virusa korona, ali i klasici koje je tokom života važno pogledati.

Pripremite kokice, omiljeni napitak i uživajte u maratonu filmova koji i godinama nakon premijere nasmijavaju, zabavljaju i iznova oduševljavaju publiku.

"KAZABLANKA"

Romantična drama smještena u marokanski grad Kazablanku tokom Drugog svjetskog rata fokusira se na sukob između, prema riječima jednog od junaka, ljubavi i vrline - on mora odabrati između ljubavi prema ženi i onog što je ispravno, pomaganja njoj i njenom mužu, vođi Pokreta otpora, da pobjegnu iz Kazablanke kako bi mogli nastaviti borbu protiv nacista.

"DIVAN ŽIVOT"

Slavni američki dramski film koji donosi priču o Džordžu Bejlu, poslovnom čovjeku na ivici samoubistva na sam Badnji dan. Džordža su pritisnuli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca. Ali tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Klarens, koji mu pokazuje kako bi njegov grad, porodica i poznanici izgledali da se nikad nije rodio.

"ZAMEO IH VJETAR"

Ovo je slavna američka ljubavna istorijska drama iz 1939. godine nastala prema istoimenom romanu koji je napisala Margaret Mičel. Radnja se vrti oko južnjačke ljepotice Skarlet O'Hare koja odrasta tokom i nakon američkog građanskog rata te se zaljubi u Reta Batlera.

"ČAROBNJAK IZ OZA"

Ovaj američki fantastično-muzički film iz 1939. snimljen je u boji, s efektima koji su bili još novi za to doba. Tokom godina je postao vrlo poznat i popularan, a donosi priču o djevojčici Doroti koja je sanjala o mjestu gdje nema problema, posjeti Čarobnjaku iz Oza i putovanju na kojem su joj se pridružili Limeni čovjek, Strašilo i Lav.

"PRAZNIK U RIMU"

Ovo je romantična komedija iz 1953. godine. Film priča o mladoj princezi En (igra je Odri Hepbern), koja pobjegne tokom službene posjete Rimu i sprijatelji se s ciničnim američkim novinarom Džoom (igra ga Gregori Pek), koji samo želi ekskluzivnu priču, ali kasnije shvati da se zaljubljuje u nju.

"PROZOR U DVORIŠTE"

Prema mnogima, ovo je jedan od najboljih filmova Alfreda Hičkoka. Radnja se odvija u sobi gdje je Džef Džefris prisiljen da bude nakon teškog preloma noge. Dan mu se sastojao od sjedenja na prozoru, uz pogled na komšiluk i posjete njegove lijepe djevojke Lise i patronažne sestre Stele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije